Dit is een artikel uit het NRC-archief

Onderwijs

Laat studieaanbod niet afhangen toevallige interesse van 18-jarigen

Taalstudie is echt iets anders dan taalcursus. Leer scholieren dat het om een wetenschap gaat, betoogt hoogleraar Computationele en Digitale Geesteswetenschappen Rens Bod.

Een taalstudie is echt iets anders dan een taalcursus. Net zoals sterrenkunde iets anders is dan sterrenkijken. Bereid scholieren daar nou eens op voor, betoogt hoogleraar Computationele en Digitale Geesteswetenschappen Rens Bod.

Kleine studies zijn in Nederland van onevenredig groot belang. Dat geldt niet alleen voor de taalstudies, maar ook voor kleine bètastudies zoals wiskunde, sterrenkunde en scheikunde. Een aantal jaar geleden werden deze bètastudies aan sommige universiteiten met opheffing bedreigd. Door slimme samenwerking heeft men dit voorkomen.

De laatste jaren worden juist de taalstudies bedreigd, vooral door een tekort aan studenten. Het probleem van kleine studies roept echter een algemene en meer fundamentele vraag op: willen we het in stand houden van vakgebieden laten afhangen van de keuze van achttienjarigen?

Neem Arabisch, dat gek genoeg een kleine taal heet omdat er aan sommige universiteiten minder dan tien studenten per jaar op af komen. Iedereen begrijpt dat diepgaande kennis van de Arabische taal en cultuur van groot belang is in deze tijd. We hebben op ambassades in de Arabische landen mensen nodig die de taal, geschiedenis en cultuur begrijpen en de problematiek van binnenuit kunnen beschrijven.

Lees zaterdag in NRC Handelsblad: ‘18-jarigen laten taalstudies links liggen’ (€)