Zakelijk falen bij FC Twente

FC Twente moet de komende jaren zwaar saneren om aan een faillissement of intrekking van zijn licentie te ontkomen. Dat mag de voetbalclub wijten aan het bestuurlijk wanbeleid dat de afgelopen jaren is gevoerd. Ondergebracht in de zogenoemde categorie 1 van de KNVB, een vorm van ondercuratelestelling, slaagde Twente er nochtans niet in om te voldoen aan de afspraken die in een plan van aanpak staan. Dat kost de club drie punten in de competitie – als het daarbij blijft.

FC Twente-topman Joop Munsterman, die glorieerde toen de club in 2010 landskampioen werd, een sportieve prestatie van formaat, mag zich dit echec persoonlijk aanrekenen. Hij is bij deze betaaldvoetbalorganisatie (bvo) zowel directeur als voorzitter van de raad van commissarissen; een merkwaardige combinatie die nu tot de conclusie leidt dat Munsterman ondeugdelijk toezicht op zichzelf heeft gehouden.

Munsterman, bij Wegener ooit opgeklommen van schoonmaker tot hoogste baas, was bij Twente niet de harde saneerder die hij bij de krantenuitgever wel was. Integendeel. De bvo leefde na het succes van 2010 op te grote voet in krampachtige pogingen om bij de voetbaltop in Nederland te blijven. Twente ging in zee met investeerders waarmee het de winst uit transferopbrengsten moet delen en haalde televisie-inkomsten die nog moeten worden geïncasseerd, boekhoudkundig naar voren. FC Twente bouwde een nieuw, modern stadion, maar haalde ook voor veel geld spelers binnen die miljonair konden worden of blijven, maar wier sportieve rendement achterblijft bij het niveau van hun salaris.

Munsterman treedt deze zomer terug en wordt als voorzitter van de raad van commissarissen opgevolgd door Aldo van der Laan. Een succesvol topman bij vleesconcern Zwanenberg (onder meer Kips Leverworst), die ook liever een topclub dan een gewone club leidt. Hij was er al die jaren bestuurlijk al bij; de website Twente Sport omschrijft het duo Munsterman-Van der Laan als „twee handen op één buik”. Anders dan Munsterman, die de luwte heeft gezocht, erkende Van der Laan gisteren ruiterlijk dat de correcte beslissing van de KNVB „een blamage voor de club” is. Die kennelijk ook niet te voorkomen was met de aanwezigheid van voormalig KNVB-directeur Henk Kesler als adviseur van de raad van commissarissen.

Voetbalclubs zijn geen gewone bedrijven; de winst op het veld is belangrijker dan de winst in het jaarverslag. Niettemin moeten ook deze ondernemingen zakelijk worden geleid; het blijft opmerkelijk dat ondernemers die gehard zijn in het gewone bedrijfsleven zich door hun clubliefde en hang naar succes zo laten verblinden dat ze het voorbestaan van,in dit geval FC Twente, in gevaar brengen.