Wederom slimme scifi

Het is allemaal marketing natuurlijk, maar de timing is perfect: in de week dat bekend wordt dat het Zuid-Afrikaanse sciencefictionwonderkind Neill Blomkamp een nieuwe Alien-film gaat regisseren, komt zijn nieuwe film uit, waarin ook Alien-heldin Sigourney Weaver een rol speelt. Als directeur van een robotfabriek moet zij toezien hoe haar twee topontwerpers het met elkaar aan de stok krijgen via een robot met een kunstmatige intelligentie en een op afstand bestuurbaar militair monster.

Zoals in Paul Verhoevens klassieker Robocop dus, al is het toneel niet Detroit maar, net als in Blomkamps debuut District 9, Johannesburg. Daar woedt een oorlog van allen tegen allen en bewaken politiedroids de orde. Via wat plotgefrommel komt een van die politiedroids met een nieuw, kinderlijk lerend brein in handen van Ninja en Yo-Landi Visser, bekend van de satirische rapgroep Die Antwoord.

Ze voeden deze Chappie op als hun kind, waardoor de hele kaartenbak van nature versus nurture, menselijke versus kunstmatige intelligentie en AI versus ASI (artificiële superintelligentie, ook in staat tot fantasie en empathie) omdondert en Blomkamp kan laten zien dat hij een van de slimste en inventiefste scififilmers van het moment is, al staat het scenario wel erg vaak in de herhaalmodus.