We weten nu wie de Mol van dit jaar was (en wie dat het beste doorhad)

We weten wie wekenlang in Sri Lanka de boel heeft lopen bedonderen in het populaire tv-spelprogramma Wie is de Mol? Ook weten we wie de winnaar is van de pot. Pas op: vanzelfsprekend staan er in dit bericht spoilers.

De drie finalisten: Marlijn Weerdenburg, Margriet van der Linden en Rik van de Westelaken.
De drie finalisten: Marlijn Weerdenburg, Margriet van der Linden en Rik van de Westelaken. Foto ANP/ Erik van 't Woud

Journaliste Margriet van der Linden is de persoon die wekenlang in Sri Lanka de boel heeft lopen saboteren in het immens populaire spelprogramma Wie is de Mol?. Dat werd vanavond duidelijk tijdens de ontknoping van het vijftiende seizoen, die voor het eerst een heus livespektakel was in het Amsterdamse Vondelpark, bijgewoond door honderden fans.

Journaallezer Rik van de Westelaken (NOS) en actrice Marlijn Weerdenburg (Danni Lowinski), de andere twee finalisten, hadden beiden goed dat Van der Linden de Mol was, maar Van de Westelaken maakte de laatste test waarin vragen over de identiteit van de Mol beantwoord moeten worden het beste. Hij won de pot van 10.500 euro, het laagste bedrag ooit in het programma. De vorige recordhouder was seizoen twaalf, het seizoen met actrice Anne-Marie Jung als Mol (12.601 euro).

Onder de laatste paar overgebleven kandidaten werd Van der Linden verreweg het meest verdacht. De gemiddelde kijker verdacht juist Van de Westelaken, als je kijkt naar de mensen die meedoen met de officiële Wie is de Mol?-app. Voorafgaand aan de ontknoping verdacht 52 procent de nieuwslezer en maar 30 procent Van der Linden.

Voor de liefhebbers: een overzicht van alle Molacties van Van der Linden en een lijstje verborgen aanwijzingen.

Het programma

In Wie is de Mol?, twee jaar geleden na zes eerdere nominaties winnaar van de Gouden Televizierring voor beste programma, strijden tien kandidaten (sinds het vijfde seizoen BN’ers) in het buitenland om een pot met geld. Één van hen probeert te voorkomen dat er in die pot veel geld komt, want dat is de Mol.

Ander soort ontknoping

Normaal wordt de ontknoping van het programma van tevoren opgenomen op een geheime plek zonder publiek en daarna uitgezonden. Voorafgaand aan dit jubileumseizoen werd duidelijk dat het anders aangepakt zou worden, grootser. De kandidaten waren nu allen bij elkaar in Vondel CS in het Vondelpark, nu mét publiek. Buiten in het park hingen schermen waarop iedereen die wilde kon meekijken. Er was ook een speciale ‘bordesscène’ met de drie finalisten.

Presentator Art Rooijakkers spreekt het publiek in het Vondelpark toe.

Presentator Art Rooijakkers spreekt het publiek in het Vondelpark toe. Foto ANP/ Erik van ’t Woud

Kijkcijfers

Wekelijks keken er ook dit jaar gemiddeld elke week weer ruim meer dan twee miljoen mensen naar Wie is de Mol?. Maar de kijkcijfers zijn gedurende dit seizoen wel enigszins ingezakt. De eerste drie afleveringen trokken alle meer kijkers dan welke eerste drie afleveringen van een seizoen van het programma ooit, maar daarna keken er gemiddeld minder mensen dan vorig jaar. De trend was tot nu toe dat elk seizoen weer beter bekeken werd.

Lees ook in NRC Handelsblad: Sri Lanka wint in ieder geval Wie is de Mol?. (€)

En kijk ook morgenmiddag op nrc.nl voor een speciale laatste editie van de wekelijkse rubriek Mollenjacht.