Wapenhandelaren opgelet: China investeert fors in defensie

Foto iStock

Wat gebeurde er in Azië terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij

Misschien moeten de directeuren van de Nederlandse defensie-industrie zich eens verdiepen in een cursus Chinees als ze de komende jaren geld willen verdienen. De Chinese regering schroeft de begroting voor de Chinese strijdkrachten op met 10,1 procent dit jaar. Dat bericht de Financial Times.

Met de toename zal China dit jaar ongeveer 145 miljard dollar uitgeven aan defensie. Daarmee geeft geen enkel land behalve de Verenigde Staten zo veel uit aan hun strijdkrachten. De Verenigde Staten geven jaarlijks circa 585 miljard dollar uit aan defensie.

De Chinese uitgaven passen in de Aziatische wapenwedloop die al jaren gaande is. Landen als de Filippijnen, Japan, Singapore en Indonesië spenderen eveneens fors meer aan hun legers, marine en luchtmachten. Tegelijkertijd nemen spanningen rond omstreden eilandjes, zandbanken, olievelden en visgronden in de Zuid-Chinese en Oost-Chinese Zee toe.

Australiërs regelen pensioenen steeds vaker zelf

Australië kent steeds meer selfies en dat heeft niks met narcistische fotografie te maken. Steeds meer Australiërs zijn niet van een collectief pensioenfonds afhankelijk voor hun pensioen, maar regelen het zelf. Van de 1.900 miljard Australische dollar aan pensioenvoorziening hebben de selfies 568 miljard in handen, constateert The Wall Street Journal.

Het gevolg is dat aandelenkoersen naar hoogtes stijgen die niet gezien zijn sinds voor de val van zakenbank Lehman Brothers in 2008. De Australische rentestand is historisch laag. Daardoor is het weinig aantrekkelijk om geld of staatsobligaties aan te houden. Het rendement is te laag. Daarom kiezen de selfies voor aandelen, wat meer risico maar ook een hoger rendement met zich meebrengt.

De belangrijkste Australische beursgraadmeter S&P/ASX 200 (een verzameling van de belangrijkste genoteerde bedrijven) staat sinds begin dit jaar 9,1 procent hoger. Ter vergelijking, de Amerikaanse S&P 500 is sinds 1 januari met minder dan 2 procent gestegen.

Treinverbinding China-Thailand voor 7 miljard dollar

Laos en miljardendeals zijn geen natuurlijke combinatie. Eigenlijk komt Laos zelden in het nieuws. Maar als er een megaproject met China aankomt is dat anders. Nu ook. Laos staat op het punt een akkoord met China te sluiten voor een spoorverbinding tussen de Zuid-Chinese stad Kunming door Laos. Het uiteindelijke doel is om via Laos China per trein te verbinden met de Thaise miljoenenstad Bangkok en de welvarende stadstaat Singapore. Dat meldt de Nikkei Asian Review.

Het parlement in Laos, waar slechts één partij zetelt, zal binnenkort over de plannen stemmen. Laos zal 840 miljoen dollar bijdragen en China 1,26 miljard. De rest van het geld, een kleine 5 miljard dollar, komt in de vorm van een lening van de Chinese Export-Import Bank.

Laos en China steggelen al jaren over de deal. Vorig jaar kwamen de plannen in een stroomversnelling. Thailand sloot eigenhandig een deal met China voor de aanleg van een treinverbinding tussen Nong Khai, aan de andere kant van de Mekong tegenover Vientiane, de hoofdstad van Laos, en de Thaise havenstad Map Ta Phut.

    • Melle Garschagen