‘Al-Nusra bevestigt dood kopstuk na bombardement’

De militaire leider van jihadistische groep Al-Nusra, de officiële afdeling van Al-Qaeda in Syrië, zou zijn omgekomen door een bombardement. Twee anonieme bronnen binnen Syrische rebellengroepen meldden vanavond de dood van commandant Abu Humam al-Shami. Staatspersbureau SANA zegt dat het Syrische leger de terreurleider heeft uitgeschakeld.

Strijders van Al-Nusra bereiden een aanval met een mortier voor. De jihadisten strijden in Syrië onder meer tegen door het westen gesteunde rebellen en het leger van president Bashar al-Assad. Reuters / Hosam Katan

De militaire leider van jihadistische groep Al-Nusra is omgekomen door een bombardement. De officiële afdeling van Al-Qaeda in Syrië bevestigt de eerdere berichten van staatspersbureau SANA en Reuters hierover.

Volgens de BBC heeft Al-Nusra op social media te kennen gegeven dat commandant Abu Humam al-Shami. Ook het Syrische staatspersbureau SANA zegt dat en beweert dat de Syrische luchtmacht de terreurleider heeft uitgeschakeld. Dat zou in elk geval stroken met de berichten uit Washington dat de door Amerika geleide coalitie in elk geval geen luchtaanvallen heeft uitgevoerd in de provincie Idlib, waar Al-Shami omkwam.

Nederlandse Syriëgangers

Al-Shami zou in Salqin in de noordwestelijke provincie Idlib, nabij de Turkse grens, aan zijn einde zijn gekomen toen vliegtuigen een pand bombardeerden waar hooggeplaatste leden van Al-Nusra vergaderden. Volgens de BBC zijn nog drie andere leiders omgekomen.

Een Amerikaanse functionaris in Washington meldt op basis van anonimiteit aan Reuters:

“Wij hebben in de laatste 24 uur geen luchtaanvallen uitgevoerd in een straal van zeker 300 kilometer ten opzichte van de provincie Idlib.”

De Amerikanen bombarderen al ruim een half jaar doelen in Syrië en Irak in een poging Islamitische Staat en Al-Nusra te verzwakken. Laatstgenoemde jihadistische groepering was dit jaar in het noorden van Syrië al succesvol in het ontwapenen van door het Westen gesteunde rebellen. Bij Al-Nusra vechten ook enkele Nederlandse Syriëgangers.

De militair leider was een ervaren jihadist: hij heeft in het verleden onder meer in Afghanistan en Irak gevochten. De verslaggever van Reuters kon de berichten vooralsnog niet verifiëren vanwege de gevaarlijke omstandigheden en beperkte mediavrijheid in het gebied.

    • Casper van der Veen
    • Jules Seegers