‘Urgentiegevoel viel me tegen bij Twente’

Volgens de nieuwe financiële man bij Twente werd dreiging van puntenaftrek niet genoeg onderkend. „Het totale benul dat dit kon gebeuren ontbrak.”

Gerald van den Belt . Foto Vincent Jannink

De puntenmindering wordt pijnlijk in beeld gebracht in de perszaal van de Grolsch Veste, waar de ranglijst in de eredivisie uitgebeeld wordt met clubsjaaltjes aan de muur. Zonder dat ergens in de competitie een bal gerold heeft staat het geelblauwe sjaaltje van Cambuur van de ene op de andere dag plots boven het felrode sjaaltje van FC Twente.

Tegen die achtergrond staat Gerald van den Belt, afkomstig van Cambuur en sinds 1 februari financieel directeur bij de Enschedese club in verval, de pers te woord in het eerste mediaoptreden voor zijn nieuwe werkgever. Hij heeft geen vrolijke boodschap. Het beloftenteam verdwijnt volgend seizoen uit de Jupiler League, het vrouwenvoetbal komt in een aparte stichting „om de geldstromen transparant te maken”. FC Twente gaat zich weer „klein maken”, zegt Van den Belt.

Meest draconisch is de bezuiniging van zes miljoen op het spelersbudget, dat volgend seizoen teruggeschroefd wordt naar tien miljoen euro door verkoop van spelers en niet verlengen van aflopende contracten. In oktober nog zei toenmalig financieel adviseur van de club, Arjan Hoop, bij de presentatie van de jaarcijfers 2013/2014 dat een afslanking naar 13 miljoen volstond. Hij noemde dat „aanvaardbaar en passend bij een topvijf club”.

Van den Belt denkt nog steeds dat plaats vier tot zes haalbaar moet zijn voor Twente (nu negende), maar maakt wel duidelijk dat de club de komende jaren niet om de titel strijdt. „De topdrie is uit beeld, dat moeten we accepteren. Als je zekerheid wil kopen moet je diep in de buidel tasten. Deze club is op zoek gegaan naar zekerheid en wilde niet meer accepteren dat een jaartje zesde worden erbij hoort.” Maar het omgekeerde geldt volgens hem ook: „Bezuiniging is geen garantie op sportieve ellende.”

Hij verlangt naar de „modus” van FC Twente in de laatste helft van het afgelopen decennium. „In de tijd dat Twente in de opwaartse trend zat. Dat je Kennedy Bakircioglu verkoopt aan Ajax en zelf weer een onbekende naam aantrekt en laat opbloeien. Twente is uit die waaier gestapt en dan kom je in een financieel andere orde van grootte. Vallen prestaties dan tegen, heb je niet het volume van een echte topclub om dat op te vangen.”

Een verschil van inzicht over de afschrijvingstermijn van het stadion nekte Twente uiteindelijk bij de beoordeling door de licentiecommissie van de KNVB. Maar de financiële strapatsen sinds het kampioenschap in 2010 zijn de oorzaak van de problemen die uiteindelijk tot gevolg hadden dat de club onder curatele kwam en de doelstelling van het eigen plan van aanpak niet haalde. „Ambitie, probleem, lening. Ambitie, probleem, lening”, vat Van den Belt samen wat jarenlang usance was in Enschede.

Van den Belt onthoudt zich van een oordeel over voorgangers, ook over de later dit jaar afscheidnemend voorzitter Joop Munsterman. Hij is wel kritisch over de externe financiering die de clubleiding zocht en vond bij investeringsmaatschappij Doyen, die in ruil voor een lening van 5 miljoen euro meedeelt in transferopbrengsten van spelers. „Ik zou het niet gedaan hebben”, zegt Van den Belt. „Maar goed. Ik spring ook liever niet van een flat, maar misschien wel als er brand is.”

Over afgelopen seizoen boekte Twente, dat 90 miljoen euro schuld heeft en een negatief eigen vermogen van 6 miljoen, een verlies van ruim 7 miljoen. De omzet liep met 3,5 miljoen terug tot bijna 42 miljoen euro en de begroting zal volgend seizoen richting 36 miljoen kruipen. Alle alarmbellen rinkelden, maar zijn ze gehoord? Van den Belt: „Wat mij wel tegenviel was de sense of urgency. Ik ken de licentiecommissie van toen Cambuur puntenmindering kreeg. Je kunt denken: ‘dat gebeurt Twente niet’, maar dan mis je het gevoel van urgentie. Het is geen groot verwijt, maar het totale benul dat dit kon gebeuren ontbrak. Ik zei het al na twee dagen, keken mensen me aan: ‘Nou dat zou niet mooi zijn.’”

De nog niet gepubliceerde cijfers over het laatste half jaar van 2014 zijn volgens Twente positief door transfersinkomsten. Maar dat betekent nog niet dat de licentiecommissie zal afzien van – opnieuw – puntenaftrek. „We hebben een te ambitieus plan ingediend: wat in drie jaar mocht, hebben we in één jaar willen doen. Dat was een te zware last en dat is onverstandig geweest”, zegt Van den Belt. „Ik wil heel graag met de KNVB in gesprek en dan hoop ik dat we een herziening in kunnen dienen om het plan van aanpak uit te spreiden over drie jaar – nu nog twee dus. Anders worden we elke keer om de oren geslagen.”

    • Bart Hinke