Tientallen doden door aanval dorp Nigeria

Herders en anderen steken een zijriviertje van het Tsjaadmeer over naar N'Gouboua. Ze gebruiken dezelfde route als Nigeriaanse vluchtelingen die op de vlucht zijn voor Boko Haram. Foto AP / Jerome Delay

In een dorp in Nigeria zijn zeker 45 inwoners vermoord door schutters die het plaatsje in het noordoosten van het land binnenvielen. Volgens bronnen binnen het leger zitten strijders van Boko Haram achter de aanval, meldt persbureau Reuters.

De aanval vond afgelopen dinsdag plaats, maar wordt nu pas bekend omdat het dorp Njaba in een zeer afgelegen gebied van de deelstaat Borno ligt.

Door het aanhoudende geweld van Boko Haram in het noordoosten van het land zijn de presidentsverkiezingen (die gepland waren op 14 februari) uitgesteld tot 28 maart. De autoriteiten zeggen er de veiligheid niet te kunnen garanderen. Volgens de regering worden de komende weken gebruikt om Boko Haram aan te pakken.

De Franse minister van Buitenlandse Zaken, Laurent Fabius, zei eind vorige maand in Niger dat Frankrijk de Afrikaanse inspanningen steunt om Boko Haram met een gezamenlijke troepenmacht aan te vallen. De buurlanden Tsjaad, Benin, Niger en Kameroen doen daaraan mee. Maar de samenwerking met het Nigeriaanse leger laat vooralsnog te wensen over.

210215bui_bokoharam_ig80

De slachtingen van terreurgroep Boko Haram hebben in Nigeria al geleid tot uitstel van de verkiezingen. Dreigt nu ook een scheuring tussen het islamitische noorden en het christelijke zuiden? Onze correspondent Bram Vermeulen maakte een reis over de breuklijn. Lees de reportage uit NRC: Alleen God kan ons verdelen (€)

    • Marije Willems