WHO vindt blikje appelsap al te veel

We moeten flink minder suikers gaan eten en drinken. Maximaal 50 gram per dag. Eigenlijk zou minder dan 25 gram beter zijn, om niet dik te worden en tandbederf te voorkomen. Dat zegt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) in een gistermiddag uitgekomen richtlijn voor suikerconsumptie.

Bij een grens van 50 gram kan een blikje traditionele cola (met 35 gram suiker) of eenzelfde volume appelsap (37 gram) nog net, maar als de WHO haar zin krijgt, wordt dat te veel voor één dag.

50 gram lijkt toch een hele bult suiker – het zijn tien tot dertien suikerklontjes, ofwel 10 procent van de dagelijkse energiebehoefte. Maar Nederlanders krijgen twee tot drie keer zoveel binnen, blijkt uit de Voedselconsumptiepeiling.

Probleem is dat ‘suikers’ voor de WHO niet hetzelfde zijn als de suikers in de Nederlandse cijfers. De WHO telt de kristalsuikers en stropen die mensen zelf, hun koks, of de voedingsmiddelenindustrie in eten en drinken stoppen. Plús de suikers die van nature in vruchtensap, -sapconcentraten en in siropen zitten. Ten slotte rekent de WHO ook de suikers die bijen in hun honing stoppen tot de suikers die we moeten minderen. Suikers in vruchten die niet zijn uitgeperst en melksuikers (lactose) rekent de WHO echter niet mee. Zelf tellen is het enige wat er op zit.