Opinie

Sri Lanka wint in ieder geval ‘Wie Is De Mol?’

Finalisten ‘Wie Is De Mol 2015’ (AVRO-TROS).
Finalisten ‘Wie Is De Mol 2015’ (AVRO-TROS).

De finale van Wie Is De Mol? (AVRO-TROS) zal vanavond vast wel weer meer dan drie miljoen kijkers weten te trekken. De uitzending komt live uit het Amsterdamse omroeppaviljoen Vondel CS, het publiek kan op grote schermen buiten meekijken en alle deelnemers verschijnen na afloop zwaaiend op het bordes.

Dit jaar vond de rest van het spel geheel plaats in Sri Lanka, tot grote vreugde van de camera- regie, die weer plaatjes van topkwaliteit afleverde. De toeristenindustrie van het eiland is in ieder geval de grote winnaar.

En toch is het vijftiende seizoen van de merkwaardige televisiehit– in bakermat Vlaanderen bestond het slechts drie seizoenen – het eerste dat geen kijkcijferrecords breekt. Het gemiddelde aantal kijkers van dit seizoen (min de finale) is 2.297.556. Net iets lager dan in het vorige seizoen: 2.388.444.

Het programma verdeelt Nederland in twee kampen. Er zijn fanatieke liefhebbers, die elk detail, iedere mogelijke aanwijzing over de identiteit van de Mol permanent met elkaar bespreken, het liefst in de sociale media. Een grotere groep snapt er helemaal niets van en haakt sneller af naarmate de raadsels schimmiger en de spelregels ondoorzichtiger worden.

Zelfs Humberto Tan verwarde gisteravond in RTL Late Night de Mol met de winnaar. Van de drie laatst overgebleven spelers is er een de Mol, degene die de Mol ontmaskert is de winnaar en de derde is de verliezende finalist. De winnaar zit vrijdag bij Humberto, die ging raden wie hij als Mol mocht ontvangen. Bent u daar nog?

Een record is wel dat de pot voor de winnaar lager is dan ooit, slechts 10.500 euro. De Mol heeft dus zeer succesvol gesaboteerd. Maar wie is het dit keer? Nieuwslezer Rik van de Westelaken, ex-hoofdredacteur van Opzij Margriet van der Linden of actrice en zangeres Marlijn Weerdenburg?

Zoals vaker zijn het journalisten en acteurs die het best scoren in het spel, omdat die misschien het best in staat zijn om informatie te analyseren dan wel met identiteiten te goochelen.

Ook de redactie doet haar best ons te verwarren. Zo heette bijvoorbeeld aflevering 4 M acht. Als Molwatcher weet je dan dat de Mol iets met het cijfer acht te maken moet hebben. Twee afleveringen later ontbrak hetzelfde cijfer in een matrix op het strand. Maar toen er nummertjes werden uitgedeeld kreeg Marlijn de acht.

Vanaf dat moment is zij mijn eerste verdachte. Dat komt ook doordat ze zo innemend authentiek loopt te wezen, en dat vertrouw ik zelden. Maar er zijn minstens even veel aanwijzingen die pleiten voor de slinkse loner Margriet. Of voor Rik, die iets te gretig jokers aan zijn kamergenoot Marlijn uitdeelt.

Teleurstellend is altijd dat de toedeling van informatie aan de kijker sterk gestuurd wordt door de montage. Door op een cruciaal moment weg te snijden naar een close-up van een speler, kan die veel te makkelijk verdacht worden gemaakt. Het is ook goed mogelijk om de activiteiten van de Mol naar believen breed uit te meten of juist weg te moffelen.

De echte fans zullen het spel trouw blijven tot de laatste snik, maar bij de modale kijker, die het programma vorig jaar nog de Gouden Televizierring toebedeelde, voorspel ik een beginnende vermoeidheid.