Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

SP-gedeputeerde: Jan Marijnissen moet weg als partijvoorzitter

SP-leider Emile Roemer en partijvoorzitter Jan Marijnissen tijdens de uitslagenavond van hun partij na de gemeenteraadsverkiezingen in maart vorig jaar.
SP-leider Emile Roemer en partijvoorzitter Jan Marijnissen tijdens de uitslagenavond van hun partij na de gemeenteraadsverkiezingen in maart vorig jaar. Foto ANP / Remko de Waal

Jan Marijnissen moet opstappen als partijvoorzitter van de SP. Dat zegt de Brabantse SP-gedeputeerde Johan van den Hout vandaag in NRC Handelsblad. “Marijnissen heeft fantastische dingen gedaan voor de partij, maar het wordt tijd dat hij plaatsmaakt voor een ander.”

Van den Hout hekelt de “onaangename manier” waarop Marijnissen, al meer dan vijfentwintig jaar partijvoorzitter, omgaat met partijgenoten. Volgens hem hindert Marijnissen het vrije debat in de SP omdat hij niet tegen kritiek kan. “Die man is zo autoritair, het is bij de wilde beesten af.”

‘Marijnissen is er iedere week’

Van den Houts oproep is opmerkelijk, omdat openlijke kritiek op Marijnissen binnen de SP een taboe is. Marijnissen geldt nog altijd als buitengewoon invloedrijk in de partij, ook al is hij sinds 2008 geen fractievoorzitter meer. Als voorbeeld van Marijnissens macht noemt Van den Hout het feit dat hij nog altijd een werkkamer heeft in de Tweede Kamer en iedere week de fractievergaderingen bijwoont.

Van den Hout hoopt dat er op het SP-congres in november een tegenkandidaat komt voor Marijnissen als voorzitter. Hij spreekt daar “zo nu en dan” over met andere SP’ers. Vorig najaar zeiden enkele afdelingsvoorzitters al dat er snel verkiezingen voor een nieuw partijbestuur zouden moeten komen.

Jan Marijnissen was gisteren en vandaag onbereikbaar voor commentaar. Partijsecretaris Hans van Heijningen laat weten dat “iedereen in onze partij zich beschikbaar kan stellen voor alle functies”.

‘Bijna stalinistisch’

Van den Hout verzet zich met name tegen de “willekeur” waarmee Marijnissen en de rest van het partijbestuur zouden optreden in disputen over de ‘afdrachtregeling’, de 50 tot 75 procent van het salaris die SP-volksvertegenwoordigers en -bestuurders afdragen aan de partij. Eerder noemde Van den Hout het optreden van het bestuur “bijna stalinistisch”. Ook zou Marijnissen vier jaar geleden via een “oekaze” hebben willen voorkomen dat Van den Hout gedeputeerde werd.

Lees verder vandaag in NRC: ‘SP’ers zijn ook gewoon realo’s’