‘Schade door Feyenoord-supporters in Rome loopt toch in miljoenen’

Een expert bekijkt de schade aan de Barcacciafontein. ANP-EPA / Claudio Peri

Monumentenzorg in Rome beweert dat de schade die de gemeente van de Italiaanse hoofdstad heeft geleden door rellende Feyenoord-supporters toch in de miljoenen euro’s gaat lopen. Grootste kostenpost? Imagoschade.

De nieuwe schatting komt van Claudio Parisi Presicce, de chef monumentenzorg van Rome. Alleen al de drie nodige reparaties aan de Barcaccia-fontein bij de Spaanse Trappen zullen 75.000 euro kosten. Die beraming staat in schril contrast met die van Romeinse cultuurwethouder Giovanna Marinelli die twee weken geleden tegenover nrc.next verklaarde dat de schade aan de fontein minder dan 10.000 euro bedraagt.

Imagoschade

Monumentenzorg beweert vandaag dat de gemeente Rome in totaal voor circa 5,2 miljoen euro schade is berokkend. Daarnaast beschouwt de gemeente nu de 209.000 euro die voor de recente restauratie van het monument waren uitgegeven, als verloren. De schade aan de waarde van het monument wordt geschat op 1,2 miljoen. De Bernini-fontein was getaxeerd op 60 miljoen euro.

Veruit de grootste kostenpost is volgens Rome imagoschade. De stad schat die op 3 à 4 miljoen euro. Winkeliers en horecaondernemers doen daar vervolgens niet veel voor onder; zij schatten hun kostenpost al op zo’n 3 miljoen, door beschadigingen en inkomstenderving.

Wildplassen

De komende maanden zal er in de gaten worden gehouden of er minder toeristen komen. Daarnaast is alleen al aan de bussen voor 100.000 euro schade aangericht. Voor de schoonmaak na de komst van de „onbeschaafde Hollanders” die wildplasten en afval achterlieten, heeft de gemeente 40.000 euro moeten uitgeven.

Vorige week werd in Rotterdam de terugwedstrijd tussen Feyenoord en AS Roma gespeeld (1-2) waarbij na forse maatregelen 22, voornamelijk Nederlandse, voetbalsupporters werden opgepakt.

    • Jules Seegers