Waterkanon tegen drones

De Franse veiligheidsdienst overweegt een reeks maatregelen tegen de drones die geregeld over de binnenstad van Parijs scheren – dinsdagnacht waren er weer een paar. Geprobeerd wordt het gat in de radars, die niet werken tussen vijftig en honderd meter hoogte, te dichten. Ook worden mogelijkheden onderzocht om het radioverkeer technisch te verstoren en om op termijn in alle nieuwe drones een chip te plaatsen om de eigenaar te kunnen traceren is. Drones zouden ook uit de lucht kunnen worden gehaald door lasers of een speciaal waterkanon. Dit alles staat in een gisteren openbaar geworden advies van de veiligheidsdienst SGDSN aan premier Manuel Valls. De dienst noteert daarbij: „Geen enkele oplossing is meteen beschikbaar.” Sinds oktober zijn ruim zestig illegale dronevluchten boven gevoelige plaatsen geteld. In het najaar vlogen er drones boven dertien van de negentien kerncentrales. In Parijs werden drones gezien boven het Élysée en de Amerikaanse ambassade. (NRC)