‘Palestijnen willen veiligheidscoördinatie met Israël staken’

Abbas bij een bijeenkomst van de PLO in Ramallah EPA / Atef Safadi

Leiders van de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie (PLO) willen alle vormen van coördinatie op veiligheidsgebied met Israël opzeggen. Dat hebben PLO-woordvoerders vandaag gezegd, meldt Reuters. De Palestijnse president Mahmoud Abbas, die de beweging leidt, moet het besluit nog wel goedkeuren.

Drie leden van de PLO zeiden dat de beslissing tot stand kwam tijdens een tweedaagse bijeenkomst die vandaag ten einde liep. Reden om de coördinatie te staken zou zijn dat Israël “de gesloten verdragen niet heeft nageleefd”. Besluiten van de organisatie zijn meestal bindend voor de Palestijnse Autoriteit, het bestuur van de Palestijnse gebieden.

Onze correspondent in Israël Derk Walters:

“Dit komt voort uit de Palestijnse beslissing om zich aan te sluiten bij het Internationaal Strafhof. Hierdoor is Israël gestopt met belastingopbrengsten over te maken naar de Palestijnen, waardoor zij in financiële problemen zijn gekomen. Door te dreigen de veiligheidscoördinatie te staken, hopen de Palestijnen druk op Israël uit te oefenen.”

Het besluit zal waarschijnlijk tot reacties van Israëlische zijde leiden. De coördinatie wordt gezien als voorwaarde om de rust op de Westelijke Jordaanoever te bewaren.

    • Casper van der Veen