Ouders Michael Brown willen civiele rechtszaak tegen agent Ferguson

Gisteravond vonden straatprotesten plaats tegen de conclusies van de Amerikaanse justitie over het handelen van agent Darren Wilson.
Gisteravond vonden straatprotesten plaats tegen de conclusies van de Amerikaanse justitie over het handelen van agent Darren Wilson. ANP-EPA / Michael Nagle

Ferguson, de buitenwijk van St. Louis waar de tiener Michael Brown in augustus werd doodgeschoten, kan zich opmaken voor een civiele rechtszaak. De ouders van de jongen willen de stad en de politieagent die het fatale schot loste voor de civiele rechter slepen.

De blanke agent, Darren Wilson, kreeg gisteren te horen dat hij niet vervolgd wordt. Uit onderzoek blijkt dat er onvoldoende bewijs is om zijn verklaringen in twijfel te trekken. Wilson zegt dat hij zich bij de arrestatie van de zwarte tiener bedreigd voelde. Brown zou hem in zijn gezicht hebben geslagen en geprobeerd hebben zijn dienstwapen af te pakken.

Advocaten van de familie lichtten de beslissing om over te gaan tot een civiele zaak vandaag toe in een persconferentie, meldt AP. Zowel de vader als moeder van de tiener was daarbij aanwezig. De advocaten kondigden aan dat ze ook het stadsbestuur zullen aanklagen.

Het ministerie van Justitie zei gisteren in een overwegend vernietigend rapport dat het politiekorps van Ferguson (Missouri) stelselmatig de grondrechten van zwarte inwoners heeft geschonden. Maar dat kon niet gezegd worden van agent Wilson. Een jury had eerder al geconstateerd dat de politieman uit noodweer handelde.