Opstelten gaat nog een keer op zoek naar afschriften - geen debat vanavond

Minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie in de Tweede Kamer vanmiddag waar hij zei zijn departement opnieuw te vragen om op zoek te gaan naar afschriften van de schikking in 2000 met drugsdealer Cees H. Foto ANP / Bart Maat

Minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie, VVD) heeft het Openbaar Ministerie en zijn departement opnieuw gevraagd op zoek te gaan naar afschriften van de schikking in 2000 met drugsdealer Cees H. Dat zei hij vanmiddag in de Tweede Kamer.

Opstelten riep diegene die de afschriften heeft op om zich bekend te maken zodat er een einde komt aan de kwestie. Het is onduidelijk of er vanavond nog een debat komt met Opstelten. Het ministerie bekijkt vanmiddag of het schriftelijke vragen van de Tweede Kamer kan beantwoorden. Daarna volgt een besluit. Opstelten herhaalde dat hij de Tweede Kamer niet verkeerd heeft geïnformeerd.

Update 19.17 uur:
De Tweede Kamer houdt vanavond geen debat meer over de ‘Teevendeal’. Het beantwoorden van de vragen vanuit de Kamer vergt tijd, aldus Opstelten. Uiterlijk maandag 17.00 zal hij met antwoorden komen.

Ondertussen is de oppositie sceptisch. CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt:

Twitter avatar PieterOmtzigt Pieter Omtzigt VVD en PvdA willen vanavond al onmiddellijk debat met Opstelten en Teeven.
Nog nooit zo’n haast gezien.
Willen ze echt opheldering?

Nieuwsuur concludeerde gisteren dat Opstelten de Tweede Kamer verkeerd heeft geïnformeerd over de deal die staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie) in 2000 als aanklager sloot met drugshandelaar Cees H. Uit documenten zou blijken dat H. meer geld heeft gekregen dan Opstelten aan de Kamer meldde. Vorig jaar werd Opstelten al in de Tweede Kamer op het matje geroepen vanwege onduidelijkheden. Hij is politiek verantwoordelijk voor het optreden van Teeven destijds.

Opstelten zaaide vorig jaar in een Kamerdebat verwarring door een rekensom te maken met het beginbedrag van 2,3 miljoen gulden, die op de rekening stond. Opstelten zei in maart in de Tweede Kamer dat “1.250.000 gulden is gegaan naar de door Cees H. aangewezen rekening”. Maar van die rekensom schreef Opstelten naderhand meermaals in brieven dat hij het “betreurt” als hij in het debat indruk had gewekt over “exacte betalingsgegevens” te beschikken. Die had hij namelijk niet.

Lees ook in NRC Handelsblad: Opstelten onder vuur door deal (€)

    • Marije Willems