‘Explosie in mijn Donetsk kost meer dan 30 mijnwerkers leven’

Foto AP

Bij de explosie in een mijn in het oosten van Oekraïne gister, zijn in ieder geval 33 mijnwerkers omgekomen. De explosie brengt veel onduidelijkheden met zich mee: zo werd het dodental gisteravond naar boven bijgesteld nadat het gedurende de dag juist was verlaagd. In elk geval is zeker dat 198 mijnwerkers geëvacueerd moesten worden. Ook zijn vijftien arbeiders gewond geraakt, zeggen de hulpdiensten tegen persbureau Interfax. Daarnaast is een nog onbekend aantal mijnwerkers ingesloten in de mijn, zeggen plaatselijke autoriteiten. Wanhopige familieleden verzamelden zich gisteren rond de plek. Bij diezelfde mijn vielen bij een ongeluk in 2007 meer dan honderd doden. Ook in 2001, 2004 en 2006 vonden er explosies plaats. De meest recente ontploffing zou door de opbouw van gas zijn ontstaan en vond op een diepte van meer dan duizend meter plaats. Het gebied rond kolenmijn Zasjadko ligt in het door separatisten gecontroleerde deel vlakbij Donetsk. Volgens de voorzitter van de Unie van Mijnwerkers Mykola Volynko is de situatie in de mijnen ‘verslechterd’ sinds rebellen de controle in het grondgebied hebben overgenomen. De Oekraïense president Petro Porosjenko eiste van de rebellen dat die reddingsploegen van de regering toelieten. Ook Rusland zou hulp hebben aangeboden.

Zoals in meer vroegere Sovjetstaten wordt de mijnbouw in Oekraïne geplaagd door ongelukken. Die zijn vaak te wijten aan de slechte veiligheidsvoorzieningen en de verouderde schachten en andere infrastructuur.

    • NRC