Oekraïne breidt leger uit met een derde

Een colonne van Oekraïense legervoertuigen op weg in de regio Donetsk in het oosten van Oekraïne. Foto EPA / Anastasia Vlasova

Het Oekraïense parlement heeft een wet aangenomen waardoor het leger met een derde wordt uitgebreid, schrijft persbureau Reuters. De legeruitbreiding is nodig ter ondersteuning van de strijd tegen pro-Russische separatisten in het zuidoosten van het land.

De wet werd aangenomen met een ruime meerderheid; 270 parlementariërs stemden voor. Bij gevechten in het oosten van het land is vandaag een Oekraïense militair omgekomen. Een woordvoerder van het leger zei dat er sinds het bereikte akkoord in Minsk vorige maand voor een wapenstilstand tientallen aanvallen door pro-Russische separatisten zijn uitgevoerd op de Oekraïense troepen.

Het Russische ministerie van Defensie kondigde vandaag aan dat het land grote militaire oefeningen is begonnen in het zuiden. Volgens persbureau Interfax worden er tot 10 april oefeningen gehouden onder andere in grensregio’s in het zuiden bij Abchazië en Zuid-Ossetië en op de Krim. De oefeningen worden gezien als machtsvertoon die de al bestaande spanningen tussen het Westen, Oekraïne en Rusland zullen vergroten.

Rusland wordt door het Westen ervan beschuldigd de strijd in het oosten van Oekraïne aan te wakkeren door de separatisten wapens te leveren, maar het land ontkent dit categorisch.

    • Anouk Eigenraam