‘NPO Radio 6 stopt per 1 januari met uitzenden’

Het logo van NPO Radio 6 in het gebouw van de Nederlandse Publieke Omroep.
Het logo van NPO Radio 6 in het gebouw van de Nederlandse Publieke Omroep. Foto: ANP/KIPPA/REMKO DE WAAL

De NPO is van plan om NPO Radio 6 op te heffen. De in soul en jazz gespecialiseerde radiozender zal naar alle waarschijnlijkheid op 1 januari 2016 stoppen met uitzenden wegens bezuinigingen.

Dat meldt NPO Radio 6 vandaag. Het verdwijnen van de zender is onderdeel van een toekomststrategie waarmee de publieke omroep nog ‘doelmatiger’ wil werken. Radio 6 zendt niet op FM uit, maar via internet, kabel en digitale radio en heeft op dit moment een luisteraandeel van 0,3 procent. Weliswaar is dat aandeel ‘vrij stabiel’, het is niet voldoende om door te gaan met uitzenden, aldus een woordvoerder van de NPO:

“Het kost 2,4 miljoen euro voor 180.000 luisteraars, dat is te duur.”

Ter vergelijking: de zenders NPO Radio 1, 2 en 3 trekken gezamenlijk 2 miljoen luisteraars en waren in 2013 goed voor een aandeel van 26,6 procent, zo blijkt uit de recente meerjarenbegroting van de NPO.
Knipsel
In dat document valt al te lezen dat NPO Radio 6 ‘effectiever’ moet gaan werken, maar van opheffen is dan nog geen sprake:

“Daarnaast worden de kosten van de programma’s op NPO Radio 6 Soul & Jazz in 2015 gekort in het kader van de verhoging van de redactionele effectiviteit van deze zender als geheel.”

En:

“De bezuiniging op NPO Radio 6 is relatief hoger, hier is getracht deze redactioneel kleinere zender zo efficiënt mogelijk in te richten.”

NPO Radio 6 laat in de verklaring weten het voornemen ‘ontzettend jammer’ te vinden. In overleg met de NPO zal gekeken worden naar waar het personeel van de zender na 1 januari terecht kan. Naar alle waarschijnlijkheid zal NPO Radio 6 als een digitaal soul&jazz-kanaal verder gaan, bij NPO Radio 2. De definitieve plannen worden nog voor de zomer gepresenteerd.

(meer volgt)