Nog snel een cursus boeken

Deze rubriek belicht elke week een nieuw bedrijf. Dit keer: een website waar je eenvoudig trainingen kunt boeken.

Bedrijf: laatsteplekken.nl

Oprichter: Paul Schrama (32), Jur Rademakers (34), Antwan Rijkers (30).

Medewerkers: drie.

Soms is een idee zo simpel, dat het nauwelijks uitleg nodig heeft. De naam laatsteplekken.nl zegt het eigenlijk al: bij deze start-up kun je de laatste plekken boeken voor cursussen en trainingen. Met korting. De site werd vorige week gelanceerd.

Wat is het idee?

De site geeft een overzicht van alle cursussen en trainingen die in Nederland worden gegeven, onderverdeeld per categorie. Je kunt eenvoudig een plekje boeken. Wie dat last minute doet, krijgt een korting van 20 tot 80 procent op de prijs. Er zit ook een puntensysteem aan vast. Mensen beoordelen de cursus met een cijfer. Boeken gaat simpel. Je klikt op de cursus en kiest of je zelf wilt betalen (alle betaalmogelijkheden), of dat je bedrijf betaalt: dan wordt er een e-mail naar je leidinggevende gestuurd met de vraag of hij akkoord gaat met de boeking.

Bestond dit nog niet?

Er zijn sites wel die cursussen op een rij zetten, maar de combinatie van cursusoverzicht, kortingen en boeken bestond nog niet.

Voor wie is dit handig?

Allereerst voor trainers zelf, meestal zzp’ers. Ze huren een zaal, bereiden een presentatie voor en hopen dat er genoeg inschrijvingen komen. Nu er flink wordt bezuinigd op budgetten bij bedrijven, ontvangen ze minder aanmeldingen. En elke lege stoel betekent: minder inkomsten. Bovendien is het voor de leergierige werknemer of de baas een handige site om snel een cursus te selecteren.

Wat is het verdienmodel?

Het is gratis om als trainer je cursus op de site te hebben staan (ze willen immers zo volledig mogelijk zijn), maar bij elke boeking dragen ze 15 procent van het bedrag af aan de site.

    • Charlotte van ’t Wout