Minister Asscher wil geen verdere bezuinigingen - ‘niet verantwoord’

Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken tijdens een overleg in de Tweede Kamer over de inkomens- en vermogensverdeling.
Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken tijdens een overleg in de Tweede Kamer over de inkomens- en vermogensverdeling. Foto: ANP/MARTIJN BEEKMAN

Het kabinet zal niet bezuinigen op zorg of sociale zekerheid om lastenverlichting mogelijk te maken in een nieuw belastingstelsel. Dat zegt vicepremier en minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken, PvdA) in een vraaggesprek met NRC Handelsblad dat zaterdag wordt gepubliceerd.

Asscher gaat hiermee in tegen de eisen die vooral D66 en CDA stellen voor steun aan zo’n nieuw belastingstelsel. De twee oppositiepartijen willen dat het kabinet de uitgaven komende jaren verder beperkt in ruil voor vermindering van de lastendruk op burgers. “Ik weet wel waar die bezuinigingen dan vandaan moeten komen: zorg en sociale zekerheid”, zegt Asscher. “En natuurlijk zeg ik daar nee tegen.”

Asschers coalitiepartner VVD wijst extra bezuinigingen niet af. Fractievoorzitter Halbe Zijlstra zei onlangs over het belastingstelsel:
“Het kost geld. Als je dat niet in de meevallers vindt, zul je het toch elders op de begroting moeten vinden.”

‘Geen nieuwe onzekerheid creëren’

Uit de vanochtend gepubliceerde macro-economische ramingen van het Centraal Planbureau blijkt dat het kabinet dit jaar niet op begrotingsmeevallers kan rekenen. Het economisch herstel zet weliswaar verder door ‘groei van 1,7 procent van het bruto binnenlands product dit jaar en 1,8 procent volgend jaar’ maar het begrotingstekort neemt dit jaar niet verder af dan eind vorig jaar reeds verwacht: 1,8 procent van het bbp. Voor volgend jaar raamt het CPB dat tekort op 1,2 procent.

Volgens Asscher laten de CPB-cijfers zien “dat we juist nu geen nieuwe onzekerheid moeten creëren en verder moeten werken aan herstel en nieuwe werkgelegenheid”. Asschers collega-minister Dijsselbloem (Financiën, PvdA) zei vanochtend extra bezuinigingen ‘onzinnig en onnodig’ te vinden.

Volgens het CPB daalt de werkloosheid volgend jaar ‘maar licht’ tot 635.000 personen, nog altijd 7 procent van de beroepsbevolking. “De toename van de werkgelegenheid is maar net voldoende om het stijgende arbeidsaanbod te absorberen.”

‘Zomaar bezuinigen onverantwoord’

Volgens Asscher zal het geld voor lastenverlichting in een nieuw belastingstelsel ‘stapje voor stapje’ bij elkaar moeten worden gebracht. De regering zal alleen bezuinigen ‘als dat nodig is omdat het mis dreigt te gaan met de begroting’: “Dan hoort het bij ons gewone werk. Maar zomaar vele miljarden bezuinigen, of dat er nou drie of tien zijn, vind ik niet verantwoord.”

D66-leider Alexander Pechtold zei eerder dat de rijksoverheid de komende jaren 13 miljard méér wil uitgeven en dat daar makkelijk op bezuinigd kan worden om de lastendruk te kunnen verminderen. Ook het CDA eiste eerder al een forse vermindering van de uitgaven.

Rutte II is nu afhankelijk van D66, ChristenUnie en SGP voor een meerderheid in de Eerste Kamer. Na de Statenverkiezingen van 18 maart heeft het kabinet mogelijk nog meer partijen nodig voor die meerderheid. Op de vraag of het niet lastig wordt om straks steun voor Rutte II te krijgen van D66 en CDA zegt Asscher: “Dat hangt ervan af. Er zijn ook nog kiezers.”