Jura

Slechts één procent van de Franse wijnproductie komt er vandaan. Maar daarentegen is de streek in zijn eentje wel weer goed voor niet minder dan 15 procent van het biologische – en biologisch-dynamische aanbod. Welkom in de Jura. Lappendekend, grossierend in autochtone druiven, een enorme verscheidenheid aan microklimaten en authentieke productiemethoden, zoals voor de fameuze

Slechts één procent van de Franse wijnproductie komt er vandaan. Maar daarentegen is de streek in zijn eentje wel weer goed voor niet minder dan 15 procent van het biologische - en biologisch-dynamische aanbod. Welkom in de Jura.

Lappendekend, grossierend in autochtone druiven, een enorme verscheidenheid aan microklimaten en authentieke productiemethoden, zoals voor de fameuze vin jaune. Jonge wijnbouwers zien de regio als het Mekka voor een natuurlijke manier van wijn maken. Daarom ook: Frans epicentrum van traditionele wijnen.

De tekst op het etiket van de witte die ik recentelijk proefde kondigt een en ander al aan: Blanc Tradition 2010 (€ 14,50; Andere Wijn). Wijnboer Benoît Mulin uit Arbois heeft flink met chardonnay uitgepakt en liet een shotje savagnindruiven vrijelijk flirten met zuurstof. Smaakpapillen in touch met een sherrytouch.

Wie daarvan nachtmerries krijgt vanwege onverwerkte jeugdtrauma’s door de sapkuren die moederlief in de seventies daarmee volgde, blijft ervan af. Dan wacht het spanlaken.

Zo niet: maak open die fles. Spannend in plaats van spanlaken. Beendroge blanc. Sherry ontmoet muscadet. Zacht-zilt-zuur. Citrus knijpt goudrenet. Walnoten kraken ergens tussen voegen.

Schenk ‘m vooral eens bij comté. Kokette combinatie.