Princess Kate geen merk in de VS

FOTO EPA

Toen in 1999 bekend werd dat Willem-Alexander een verhouding had met Máxima Zorreguieta, spoedde zich een tiental ondernemers naar het merkenbureau om de naam Maxima als merk te registreren. Dat móést wel handel opleveren, Máxima-tasjes, -juwelen of -cosmetica. Hetzelfde gebeurde toen kroonprinses Amalia werd geboren. Nog geen tien minuten nadat de naam bekend was geworden, rammelden commerciële geesten aan de deur van het merkenbureau.

Hoewel de wet de mogelijkheid biedt een registratie te weigeren wegens ‘strijd met de openbare orde’ of ‘misleiding’, maken de merkenautoriteiten in de Benelux daar bij dit soort aanvragen geen gebruik van. Men speelt niet graag voor zedenmeester.

Dat is anders in de VS. Daar werden kort geleden de merken Princess Kate en Royal Kate geweigerd. De merken waren door een bedrijf aangevraagd voor allerlei modeartikelen. Volgens het Amerikaanse merkenbureau is Kate Middleton een beroemdheid, die bovendien bekendstaat als ‘mode-icoon’. De merkregistraties wekken ten onrechte de indruk dat er een link bestaat tussen Kate en dit nieuwe merk. Het argument van de aanvrager dat Kate technisch gezien geen prinses is maar hertogin, maakte geen indruk. Misleidend blijft het.

    • Bas Kist