Kijken: Russische propagandafilm wordt hit op internet

Een onafhankelijk geproduceerde Russische propagandafilm wist maar liefst 3,5 miljoen kijkers te trekken op YouTube. In de professioneel ogende video ‘Ik, bezetter’ wordt het ‘heroïsche’ Sovjetverleden geprezen en worden ‘westerse waarden’ belachelijk gemaakt. De BBC sprak de man die het maakte.

Een onafhankelijk geproduceerde Russische propagandafilm wist binnen een week tijd maar liefst 3,5 miljoen kijkers te trekken op YouTube. In de professioneel gemaakte video ‘Ik, bezetter’ wordt het ‘heroïsche’ Sovjetverleden geprezen en worden ‘westerse waarden’ belachelijk gemaakt. De BBC sprak de man die “Rusland wil steunen in de huidige informatieoorlog en die daarom de video maakte.

“Ik bezette de Baltische staten. Vele fabrieken en energiecentrales heb ik op hun akkerlanden uit de grond gestampt”, aldus de verteller in de film, die op heldhaftige toon namens Rusland spreekt. Maar toen werd het Rode Leger “gevraagd te vertrekken”:

“Zij (de Balten, red.) maakten radio’s en auto’s van hoge kwaliteit en beroemde parfums en zalfjes. Nu verkopen ze vis en schrobt een deel van hun bevolking toiletten in Europa.”

Van welvarende bezetting tot arme vrijheid

Zo worden in de bijna drie minuten durende video steeds nieuwe voorbeelden aangehaald over hoe Rusland voor welvaart en betere voorzieningen zorgde in de door hen bezette landen - en hoe deze staten in verval raakten nadat de Russen hen aan hun eigen lot overlieten.

“Ik viel Centraal-Azië binnen. Ik bouwde op kale steppes fabrieken, ruimtelanceergebieden, kanalen, ziekenhuizen en stadions. Ze maakten ruimteraketten en vliegtuigen, ontwikkelden hun industrie en produceerden genoeg graan en katoen voor het hele land. Ik werd verzocht te vertrekken. Nu hebben ze groeiende schulden bij de Amerikanen, verbouwen ze marihuana en werken hun burgers op bouwterreinen van de voormalige bezetter.”

Tussen 1989 en 1991 viel de Sovjet-Unie uiteen. In Europa gingen de Baltische landen, Wit-Rusland, Moldavië en Oekraïne verder als soevereine naties. In Centraal-Azië en de Kaukasus werden onder meer Kazachstan, Georgië en Armenië onafhankelijk. Sommige gebieden, waaronder Tsjetsjenië en Dagestan, bleven onderdeel van de Russische republiek en vechten tot de dag van vandaag voor afscheiding.

“Ik bezette Oekraïne. Samen met de Oekraïners bouwde ik vliegtuigmotoren, schepen, tanks en auto’s. Nu vernietigen ze alles wat nog over is van de bezetter. Bovendien bouwen ze niets nieuws, behalve eindeloze Majdans en dictaturen.”

Westerse waarden

Wanneer de verteller op neerbuigende toon over “hypocriete westerse waarden” en “democratie” praat, verschijnen in beeld prompt afbeeldingen van homostellen, martelingen in Guantanamo Bay en een Amerikaanse militair in het Midden-Oosten. De maker, de 29-jarige Evgeni Zjoerov, maakte de video niet voor een westers publiek, maar om de grootsheid van Rusland te prijzen:

“Ik deed het voornamelijk voor ons, zodat we onze grootse geschiedenis niet vergeten. Er worden ontzettend veel verschillende complexen aan ons opgedrongen. Mensen proberen ons ervan te overtuigen dat we minderwaardig zijn.”

In de video verschijnen dan ook oude Russische krijgsheren, onder wie WO2-generaal Georgi Zjoekov en generaal Aleksandr Soevorov, die nooit een slag verloor. Ook Michail Koetoezov, die Napoleon versloeg, komt stralend in beeld. Ook wordt er op gewezen dat Rusland niet alleen een bezetter was, maar ook Oost-Europa van de nazi’s heeft bevrijd.

“Ja, ik ben een bezetter! En ik ben het zat om me te verontschuldigen! Ik ben een agressor en een bloeddorstig monster. Wees bang!”

De film heeft begrijpelijkerwijs uiteenlopende reacties uitgelokt. Sommige commentatoren zeggen dat de video Rusland een slecht imago geeft, anderen zeggen dat het filmpje juist hun patriottisme alleen maar vergroot. Ondanks dat de video voor Russen is gemaakt, wordt aan het einde getoond hoe de boodschap wordt gemaild naar Barack Obama.

Twitter avatar timdegier Tim de Gier Net een intro uit Red-Alert. RT @jellebc: Dit afschuwelijke filmpje postte de vice-premier van Rusland zojuist: http://t.co/gH83Vc0DUt
Twitter avatar jblokzijl Joost Blokzijl Propaganda in overdrive in Rusland. Vice-premier Rusland plaatste zojuist dit. Zet engelse ondertitels aan: http://t.co/Swm8VfxBwk
Twitter avatar anneapplebaum Anne Applebaum what happens when a country forgets how many millions of people it killed in its concentration camps https://t.co/v2Pl7jfpwy
    • Casper van der Veen