Kijken: omstreden docu India’s Daughter over verkrachtingen in India

Still uit de documentaire: Mukesh Singh in de gevangenis.
Still uit de documentaire: Mukesh Singh in de gevangenis. Afbeelding / YouTube

Na alle publiciteit besloot de Indiase rechter gisteren dat de BBC-documentaire ‘India’s Daughter’ niet mag worden uitgezonden. Het land vreest dat de docu over de daders van een groepsverkrachting in 2012, voor grote onrust gaat zorgen. De BBC had de docu aanvankelijk alleen gepland voor zondag, maar zond hem gisteravond alvast uit.

Aanvankelijk wilde India de documentaire gewoon op tv vertonen, maar na al het rumoer over de inhoud besloot de Indiase politie een zaak aan te spannen om de docu verboden te krijgen. In de docu doen daders van verkrachtingen schokkende uitspraken over hun daden en over vrouwen. De Indiase politie vreesde dat de beledigingen van de mannen tumult onder de bevolking zullen veroorzaken.

Centraal in de docu staat het verhaal van de 23-jarige Jyoti Singh, die slachtoffer werd van een groepsverkrachting in een bus door zes mannen in de hoofdstad New Delhi. Singh overleed aan haar verwondingen. De zaak werd wereldnieuws en leidde in India tot een golf van protesten en demonstraties tegen de kwetsbare positie van vrouwen in India waar elk kwartier een vrouw wordt verkracht.

Dader: het is de schuld van vrouwen zelf

Filmmaakster Leslee Udwin interviewt in de docu onder andere Mukesh Singh, een van de zes daders van de verkrachting. De daders vinden dat vrouwen zelf de schuld van verkrachtingen zijn door hun veronderstelde ‘indecente gedrag’. De uitspraken van Singh geven blijk van een zeer traditionele kijk op vrouwen:

“Jongens en meisjes zijn niet gelijk. Vrouwen zijn er voor het huishouden, niet om in bars rond te hangen, en de verkeerde kleren te dragen. Een fatsoenlijk meisje doolt om negen uur ’s avonds niet meer buiten rond.”

De verdedigende advocaten verwijten Sing dat ze door ‘s avonds uit te gaan met een vriend en geen familielid de “Indiase cultuur de rug toekeerde”. En ze gebruiken allemaal metaforen als diamanten en bloemen zoals “Als je je diamant op straat gooit, dan zal een hond hem ongetwijfeld oppakken”. Maar veel Indiërs denken hier anders over, schrijft NRC-correspondent Joeri Boom vandaag in de krant:

In zijn rede op Onafhankelijkheidsdag vorig jaar toonde premier Narendra Modi zijn bezorgdheid over de verkrachtingen. “We buigen onze hoofden in schaamte als het over de verkrachtingen gaat. We vragen bezorgd waar onze dochters ’s avonds heen gaan, maar vragen we het ooit aan onze zoons? Elke verkrachter is uiteindelijk iemands zoon.”

Doodstraf leidt tot meer moorden zeggen daders

De documentaire laat goed zien hoe ingewikkeld de situatie in het land is. Singh en drie anderen werden ter dood veroordeeld, maar verkrachtingsslachtoffers zeggen in de docu dat ze nu bang zijn dat verkrachters hun slachtoffers voortaan zullen vermoorden. Singh beaamt dat:

“Als ze nu iemand verkrachten, laten ze de vrouw daarna niet meer met rust, zoals wij deden. Ze zullen haar doden.”

Bekijk de documentaire:

Aanstaande zondag, op Internationale Vrouwendag, zendt de BBC de documentaire overigens nogmaals uit. Gelijktijdig wordt de film vertoond in andere landen. Het Indiase televisiestation NDTV wil de film overigens nog steeds uitzenden en gaat naar verwachting in beroep tegen het uitzendverbod.

Update 13.12: India heeft YouTube ook verzocht de video te verwijderen. Of YouTube hier gehoor aan gaat geven, is nog niet bekend.

Lees ook in NRC het artikel Ze had zich gewoon rustig moeten laten verkrachten (€).