Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Cultuur

Kijk eens: zoveel suiker eten we elke dag

We eten veel te veel suiker, zegt de Wereldgezondheidsorganisatie WHO. De gemiddelde Nederlander tot wel 150 gram per dag. Hoe ziet dat er eigenlijk uit? We togen met een weegschaal naar de koffieautomaat.

37,5 suikerzakjes.
37,5 suikerzakjes. Foto NRC / WvD

We weten natuurlijk allemaal wel dat we te veel suiker eten. Maar als de Wereldgezondheidsorganisatie WHO de precieze cijfers geeft, dan sta je er toch weer even van te kijken. Van de WHO mogen we maximaal 50 gram suiker per dag, maar we eten twee tot drie keer zoveel.

Volgens de WHO haalt geen enkel land de aanbevolen hoeveelheid suiker: 25 gram. En daar zit je ook al snel aan. In een gewoon blikje cola zit bijvoorbeeld al 35 gram suiker. Snoep er nog wat bij en je zit zo ruim over de maximale hoeveelheid van 50 gram, tien tot dertien suikerklontjes of 12,5 suikerzakjes bij de koffieautomaat.

Wie niet regelmatig taarten bakt, heeft waarschijnlijk niet echt een idee hoe 150 gram suiker eruit ziet. We namen even de proef op de som, pakten een weegschaal erbij en liepen even naar de koffieautomaat. Het zijn in totaal 37,5 suikerzakjes:

Lees ook op nrc.nl: WHO: we eten allemaal te veel suiker en in nrc.next: Twee blikjes cola is al te veel (€)