Jij maakt van survivalruns een grote sport

Beeld Youtube

Interessante vacature? Lees hier waarom je wel (of niet) wilt solliciteren op deze functie.

Functie: Voorzitter
Bedrijf: Survivalbond Nederland
Wat opvalt aan de vacature: je bent voorzitter van een bond die hard aan het groeien is.

Wat doe je dan eigenlijk?

Survivalruns, waarbij het lopen van lange afstanden gecombineerd wordt met zware hindernissen, zijn steeds populairder.

Als de inschrijving voor een run geopend is, moeten de deelnemers er snel bij zijn anders eindigen ze op de wachtlijst. Het aantal leden van de Survivalbond is gegroeid van zeshonderd in 2000 tot ongeveer zesduizend op dit moment. Daar hoort natuurlijk een goed bestuur, met voorzitter bij.

En voor die laatste functie zoekt de Survivalbond nu een nieuwe kandidaat. Je zit de bestuursvergaderingen of regiobijeenkomsten voor, die zijn gemiddeld één keer per maand. Maar gemiddeld ben je toch wel een dagdeel per week voor de bond bezig. “Je hebt een helikopterview,” zegt Lia Nummerdor, huidige voorzitter van de bond. Je bent er verantwoordelijk voor dat de regelgeving van de sport ook uitgevoerd wordt door de verenigingen, organisaties en deelnemers en praat daar dus ook veel met hen over.

Want een survivalwedstrijd organiseer je niet zomaar, er zijn strenge regels. Zo moet er een goede verzekering zijn voor de deelnemers, het parcours moet goedgekeurd zijn door een parcourscontroleur en er kunnen niet meer dan 1.500 mensen aan een wedstrijd meedoen, omdat iedereen de ruimte moet hebben. En die wachtlijsten, wat is daar eigenlijk aan te doen? Met het bestuur, dat bestaat uit zeven leden, denk je na over de toekomst van de surivalruns, die veelal steunen op de inzet van vrijwilligers.

Waarom zoeken ze iemand?

De huidige voorzitter stopt er mee na negen jaar in het bestuur te hebben gezeten, waarvan twee jaar als voorzitter.

Wat voor collega moet je zijn?

Je hebt bestuurlijke ervaring, dat is erg belangrijk, want de Survivalbond verwacht wel dat jij een beleid kan uitzetten. Je hoeft niet per se een surivalrun gerend te hebben, maar je moet wel meer over survivalruns te weten willen komen. Zo was de vorige voorzitter een oud-wethouder die in zijn eerste jaar vooral de sport leerde kennen. Je overige bestuursleden hebben er in ieder geval wel allemaal een passie voor.

Wat verdient dat?

Het is een vrijwilligersfunctie. Wel wordt er natuurlijk goed voor je gezorgd tijdens de vergaderingen: je krijgt een onkostenvergoeding voor je reis, je krijgt te eten en als je nog geen computer hebt, dan valt daar ook over te praten.

Waarom wil je hier wel/niet werken?

De Survivalsport is populair in ons land en jij kan als voorzitter helpen om de sport nog verder te laten groeien. Nummerdor:

“Het is echt het begin van een grote sport, maar daar moet nog wel veel voor veranderen.”

En je moet natuurlijk wel vrijwillig ongeveer een dagdeel per week tijd vrij willen maken.

    • Marieke ten Katen