Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Archeologie

‘IS vernielt oude Assyrische ruïnes’

Assyrische kunstschatten in een museum in Bagdad
Assyrische kunstschatten in een museum in Bagdad EPA / Ali Abbas

Terreurbeweging Islamitische Staat (IS) heeft een archeologische opgraving met Assyrische ruïnes vernield. Dat meldt het Iraakse ministerie van Toerisme en Oudheden op Facebook, meldt persbureau AP. De groep zou oude gebouwen en ruïnes bij Nimrud hebben “gebulldozerd”.

In de verklaring wordt geen melding gemaakt van de omvang van de schade. Wel schrijft het ministerie dat IS met deze daad doorgaat met het “tarten van de wil van de wereld en de gevoelens van de mensheid”. Al Jazeera meldt op gezag van een bron bij de Iraakse regering dat een paleis en meerdere standbeelden zouden zijn verwoest.

Nimrud ligt ten zuiden van Mosul, de op een na grootste stad van Irak. Mosul werd in juni door IS ingenomen. De beweging sloeg onlangs in een museum in Mosul oude beelden en kunstschatten kapot, hoewel het volgens sommige experts vooral om replica’s ging. Ook andere bouwwerken, kunstwerken en boeken die de jihadisten als ‘afgoderij’ of ‘ketterij’ zien werden verwoest. IS handelt echter ook in archeologische voorwerpen.

Nimrud dateert uit de dertiende eeuw voor Christus. In de Assyrische tijd heette de stad Kalhu, maar archeologen doopten de stad om tot Nimrud, naar de Bijbelse held Nimrod. De stad was een tijdlang de hoofdstad van het Assyrische rijk.

Lees ook in NRC Handelsblad: Hoe rovers en beeldenstormers erfgoed slopen (€)