Inflatie iets toegenomen

CPI is de inflatie volgens de consumentenprijsindex, de inflatie volgens de Europees geharmoniseerde prijsindex HICP wordt gebruikt voor het monetaire beleid van de
CPI is de inflatie volgens de consumentenprijsindex, de inflatie volgens de Europees geharmoniseerde prijsindex HICP wordt gebruikt voor het monetaire beleid van de Grafiek van CBS

De inflatie is vorige maand iets toegenomen vergeleken met januari. Toen daalde de inflatie naar 0 procent, nu is de inflatie uitgekomen op 0,1 procent. De toename komt onder meer door de gestegen prijzen aan de benzinepomp en in de supermarkten, zo schrijft het CBS.

Vanaf juli vorig jaar daalden de prijzen vrijwel iedere maand, in februari zijn ze weer gestegen. Gemiddeld zijn de prijzen aan de pomp nog altijd ruim 11 procent lager dan een jaar eerder, maar de daling op jaarbasis in januari was groter en werkte daarom verhogend voor de inflatie. Ook de gestegen prijzen van voedingsmiddelen droegen daar aan bij. In januari hadden veel supermarkten scherpe acties, waardoor die de inflatie tijdelijk drukten.

Grafiek CBS

Grafiek CBS

De inflatie volgens de Europees geharmoniseerde prijsindex (HICP), die gebruikt wordt zodat deze kan worden vergeleken met andere landen, steeg naar -0,5 procent in februari. Dat is iets minder negatief dan de -0,7 procent gemeten in januari en lager dan de inflatie in de eurozone. Deze steeg in dezelfde maand naar -0,3 procent, 0,3 procentpunt hoger dan in januari.

De prijsindexcijfers voor de Economische en Monetaire Unie en de Europese Unie als geheel worden berekend uit de HICP’s van de afzonderlijke lidstaten.

Lees bij NRCQ Waarom je vooral veel aardappelen met ijs moet eten en Dit moet je weten over de Nederlandse economie in 7 graphics.