‘In 2012 nog op op onveilige manier gewerkt met chroom-6-verf’

Op de luchtbasis in Volkel is recent nog op een onveilige wijze met kankerverwekkende chroom-6-verf gewerkt. Hierdoor is blootstelling van personeel aan de stof niet uit te sluiten. Dat heeft de Arbodienst van Defensie geschreven in een intern onderzoeksrapport.

Het exterieur van de militaire vliegbasis Volkel ANP / Bart Maat

Op de luchtbasis in het Brabantse Volkel is recent nog op een onveilige wijze met kankerverwekkende chroom-6-verf gewerkt. Hierdoor is blootstelling van personeel aan de stof niet uit te sluiten. Dat heeft de arbodienst van Defensie in 2012 geschreven in een intern onderzoeksrapport, dat de NOS vandaag online heeft geplaatst.

Het onderzoek werd ingesteld nadat onder personeel onrust was ontstaan over de werkomstandigheden. De schildershangar in Volkel werd niet goed genoeg schoongemaakt, waardoor ruimten vervuild waren geraakt met de chromaathoudende stof. Als een vliegtuig de hangar uit reed, dwarrelde de stof door de lucht. Hierdoor konden werknemers de kankerverwekkende verf inademen.

Onderzoekers vonden vijftien verschillende afwijkingen van de richtlijnen. Hierna werden maatregelen op de basis getroffen. In 2001 scherpte het ministerie van Defensie de regels voor werken met chroom-6-verf aan. Sindsdien moet veilig met de stof worden gewerkt. Aanleiding voor het strenger maken van de regels was dat medewerkers jarenlang onvoldoende tegen de gevaarlijke stof waren beschermd.

In 2008 was ook nog een incident met chroom-6-verf. Toen werden medewerkers in Den Helder bij het bespuiten van helikopteronderdelen blootgesteld aan een hoge concentratie van de stof.

    • Casper van der Veen