Gebakken bloemkool met paddenstoelen

Houd bij de recepten van Pascale Naessens een fles olijfolie bij de hand. Als basis om mee te koken kiest het voormalig fotomodel steevast voor olijfolie. Bij de gerechten die ik maakte gingen er zo ongemerkt aardig wat scheutjes doorheen. Ze noemt het zelfs ‘haar heerlijk medicijn’ en verkoopt biologische olijfolie uit Andalusië onder haar eigen naam. Slimme dame.

Hieronder twee bewerkingen van bloemkool in een gerecht: zachte bloemkoolpuree met knapperige ‘couscous’ van bloemkool erbovenop.

Snijd met een scherp mes de buitenste halve centimeter van de bloemkool af, zodat je een soort couscous krijgt. Wrijf de stukjes door je vingers tot alles klein is. Snijd de rest van de bloemkool in grote stukken en kook die in water met een beetje zout goed gaar. Giet een scheut olijfolie in een pan en bak hier op matig vuur de pompoenpitten in. Breng op smaak met peper en een beetje zout. Haal de pitten eruit als ze goudbruin zijn en beginnen te poffen. Laat uitlekken op keukenpapier. Snijd de champignons in grote stukken en bak ze in dezelfde pan. Giet er eventueel nog een beetje olijfolie bij. Voeg de bloemkoolcouscous toe en roerbak alles op matig vuur. Voeg peper en zout toe. Giet het water van de grote stukken bloemkool af. Zet de kookpan weer op het vuur en giet er een goede scheut olijfolie bij. Laat de bloemkool even stoven en pureer dan. Breng op smaak met zout en peper.

Schik de bloemkoolpuree op de borden, lepel de gebakken bloemkool met champignons erover en bestrooi met de gepofte pompoenpitten.