Franse veiligheidsdienst overweegt inzet waterkanon tegen drones

Een luchtfoto van de verlichte Eiffeltoren in Parijs. De afgelopen weken werden verschillende drones waargenomen boven de Franse hoofdstad. De bestuurders zijn tot nu toe ontkomen.
Een luchtfoto van de verlichte Eiffeltoren in Parijs. De afgelopen weken werden verschillende drones waargenomen boven de Franse hoofdstad. De bestuurders zijn tot nu toe ontkomen. Foto Reuters/Gonzalo Fuentes

De Franse veiligheidsdienst overweegt een reeks maatregelen tegen de drones die geregeld over de binnenstad van Parijs scheren – dinsdagnacht waren er weer een paar. Dat staat in een gisteren openbaar geworden advies van de veiligheidsdienst SGDSN aan premier Manuel Valls.

Wel schrijft de SGDSN dat “geen enkele oplossing meteen beschikbaar is”. Geprobeerd wordt het gat in de radars, die niet werken tussen vijftig en honderd meter hoogte, te dichten. Ook worden mogelijkheden onderzocht om het radioverkeer technisch te verstoren en om op termijn in alle nieuwe drones een chip te plaatsen om de eigenaar te kunnen traceren is. Drones zouden ook uit de lucht kunnen worden gehaald door lasers of een speciaal waterkanon.

Zestig illegale dronevluchten

Sinds oktober zijn in Frankrijk ruim zestig illegale dronevluchten boven gevoelige plaatsen geteld. In het najaar vlogen er drones boven dertien van de negentien kerncentrales. In Parijs werden drones gezien boven het Élysée en de Amerikaanse ambassade.

Kaart NRC

De plekken in Parijs waar drones zijn waargenomen. Kaart NRC

Lees ook in NRC Handelsblad: Drones infiltreren nachtelijke luchtruim boven Parijs. Wie bestuurt ze? (€).

    • Peter Vermaas