Frankrijk en Luxemburg mogen btw-tarief e-book niet verlagen

Foto ANP

Europese lidstaten mogen geen lager btw-tarief rekenen voor e-books.

Dat oordeelt het Europees Hof van Justitie donderdag.

De zaak was aangespannen door de Europese Commissie die Frankrijk en Luxemburg voor het EU-hof sleepte omdat zij speciale btw-tarieven heffen voor e-books.

Volgens het EU-hof zijn lagere btw-tarieven voor digitale boeken echter in strijd met de huidige Europese regels. Nu voorzien de regels wel in lagere btw-tarieven voor papieren boeken (en kranten), maar volgens het EU-hof vallen digitale boeken daar niet onder en dus moet het normale btw-tarief worden geheven.

In Frankrijk geldt nu een btw-tarief voor e-books van 5,5 procent, in Luxemburg van 3 procent. Het Europees minimumtarief is 15 procent. In Nederland vallen e-books onder het hoogste btw-tarief van 21 procent. (ANP)