Documentaire over Kurt Vonnegut komt er na 30 jaar toch

De Amerikaanse filmmaker Robert B. Weide, onder andere bekend van Curb your enthousiasm, heeft met behulp van een project op Kickstarter tot nu toe 262.000 dollar opgehaald voor een documentaire over de Amerikaanse schrijver Kurt Vonnegut (1922-2007).

Foto NRC Handelsblad, Vincent Mentzel

De Amerikaanse filmmaker Robert B. Weide, onder andere bekend van Curb your enthousiasm, heeft met behulp van een project op Kickstarter tot nu toe 262.000 dollar opgehaald voor een documentaire over de Amerikaanse schrijver Kurt Vonnegut (1922-2007). Weide was in 1988 al begonnen met filmen, maar slaagde er niet in subsidie te krijgen om de film te voltooien. De documentaire is tevens de eerste documentaire over de schrijver in dertig jaar. Het streefbedrag voor het project was 250.000 dollar. De teller tikt nog door tot aanstaande dinsdag, maar het voltooien van de film is nu een feit.

Crowdfunding
Het was lastig om subsidie te krijgen voor de documentaire, zo gaf de National Endowment for the Humanities (een Amerikaans overheidsorgaan dat culturele subsidies verschaft) aan dat Vonnegut “te populair was om gezien te worden als een ‘serieus’ schrijver”, aldus Weide. De filmmaker wendde zich uiteindelijk tot crowdfunding nadat hij had gezien dat een documentaire over houtkachels 100.000 dollar had opgehaald, vertelde hij het tijdschrift Vulture.

“Ik dacht: Kurt is minstens twee keer zo populair als houtkachels.”

De enige andere documentaire over de schrijver, And So It Goes, dateert uit 1983 en is gemaakt door de Britse documentairemaker Nigel Finch, voor de BBC.

Weide schreef Vonnegut in 1982 op 22-jarige leeftijd een brief, waarin hij vroeg of hij een film over de schrijver mocht maken. Zes jaar later begon Weide met filmen, wat hij heeft gedaan tot vlak voor de dood van de schrijver in 2007.

Invalshoek
Volgens Weide kunnen we veel nieuw beeldmateriaal verwachten uit de laatste dertig jaar van Vonneguts leven. Dit vult hij aan met interviews met mensen uit Vonneguts naaste omgeving. De documentaire wordt daarnaast niet slechts een film over de schrijver zelf, maar ook over de vriendschap die tussen filmmaker en schrijver ontstond:

“Gedurende het filmen werden we hele goede vrienden. Ik kon niet langer volhouden dat dit een objectieve film zou worden. De enige manier om het onderwerp op een eerlijke manier te benaderen, is door ook dat verhaal in de documentaire te verweven.”

Weide zal voor deze invalshoek gaan samenwerken met collega-filmmaker Don Argott.

Boekenverbod
Vonneguts meest bekende werk is Slaughterhouse 5, waarin hij schrijft over het bombardement op Dresden, dit jaar 70 jaar geleden. Hij was als Amerikaanse krijgsgevangene in handen van de Duitsers ooggetuige van de vuurzee. In zijn werk vermengt hij elementen van sciencefiction met ongezouten maatschappijkritiek op de Westerse wereld en gitzwarte humor. De schrijver heeft wereldwijd een grote schare fans, hoewel sommige van zijn werken met enige regelmaat zijn verboden op scholen in de Verenigde Staten. Dit gebeurde nog in 2011 met Slaughterhouse 5 in Springfield, Missouri, nadat ouders van de leerlingen hadden geklaagd over de inhoud van het boek. Een schoolleraar schreef een column in de lokale krant, waarin hij zei dat:

“het boek zoveel blasfemische vuiligheid bevat, dat zelfs een zeeman het schaamrood op de kaken zou krijgen.”

Nu de financiering rond is, zeggen de twee filmmakers de documentaire in de loop van dit jaar te zullen voltooien.

    • Arnout le Clercq