Documentaire over verkrachting massaal bekeken ondanks verbod

De Indiase regering wilde het publiek een film over een verkrachtingszaak onthouden. Het bleek onbegonnen werk.

De omstreden BBC-documentaire India’s Daughter, die dinsdag in India door een rechter op verzoek van de politie werd verboden, staat sinds vanmorgen op YouTube. Wegens „de grote interesse” zond de BBC de film van Leslee Udwin al gisteren uit, in plaats van zondag.

In de film over de verkrachting van een 23-jarige studente eind 2012 in een bus die door Delhi rijdt, zegt de ter dood veroordeelde mededader Mukesh Singh dat de studente het had overleefd als ze zich niet had verzet tegen het misbruik. De zes mannen wilden haar „een lesje leren” omdat ze geen „fatsoenlijke vrouw” leek te zijn.

Vóór de YouTube-publicatie noemde de Indiase minister voor Parlementaire Zaken de film „een internationale samenzwering om India te bezoedelen. We onderzoeken hoe de film gestopt kan worden in het buitenland.”

De film wordt inmiddels massaal op YouTube bekeken, mede op aansporing van talloze twitteraars in India en in het buitenland.

Filmmaakster Udwin, zelf in het verleden slachtoffer van verkrachting, is India inmiddels ontvlucht uit vrees dat haar anders arrestatie boven het hoofd hing. De politiecommissaris van New Delhi had gezegd dat hij haar wilde laten ondervragen over de wijze waarop ze toestemming had gekregen om in de gevangenis met de ter dood veroordeelde te kunnen spreken.

Hoewel de regering aanvankelijk het argument hanteerde dat de film te gruwelijk was om in het openbaar te vertonen, voerde ze gisteren een andere reden aan. Het zou ongepast zijn een ter dood veroordeelde vanuit de gevangenis een platform te bieden om zijn denkbeelden naar buiten te brengen, zei minister van Binnenlandse Zaken Rajnath Singh. Bovendien beschuldigt de regering de BBC ervan de film voor commerciële doeleinden te gebruiken door die ook aan derden te verkopen.