Dit schrijven andere media vandaag

Foto EPA

Het gaat niet goed in de bouw, dat is bekend. Nu blijkt dat ook bouwonderneming Aan de Stegge ‘bij de bank aan de ketting ligt’, schrijft het FD.

De nummer tien van Nederland is door een flink deel van zijn reserves heen, wat al bekend was. “Uit de onlangs gepubliceerde ‘voorlopige jaarrekening’ blijkt nu ook dat Rabobank een pandrecht heeft gevestigd op vrijwel de gehele inventaris, het machinepark, debiteuren, vorderingen en voorraden”, aldus de krant.

Niet dat de toekomst van de onderneming onder druk staat, zegt financieel directeur Michel Heideman.

“We hebben significant meer orders. De vooruitzichten voor 2015 zijn ronduit positief.”

Twijfel aan de gezondheid van de Rabobank

De solvabiliteit van de Rabobank is in het geding, schrijft FTM. Kredietbeoordelaar Moody’s doet onderzoek na ontvangst van een brief van de Stichting Renteswapschadeclaim. Rentederivaten verkocht aan het mkb slaan mogelijk een gat in de balans, zo stelt de Stichting.

Er zou een lening van tien miljard euro van de balans gehouden zijn, om zo een zonniger beeld te schetsen.

FTM:

“Rabobank heeft bevestigd dat er sprake is van krediet (het ‘Afgesproken Bedrag’) en erkent desgevraagd dat het niet op de balans staat. Maar volgens Rabo is dat ook niet nodig is, omdat het ‘geen daadwerkelijke verstrekking van een geldbedrag inhoudt’.”

De champagne vloeit in Nederland

Leuk getal voor wie klaagt dat het moeizaam gaat met Nederland: terwijl de champagneverkoop wereldwijd vrijwel gelijk bleef in 2014, kende Nederland een stijging van 20 procent. “Reden voor een toast”, schrijft de Volkskrant.

Is dit een teken van schitterend economische herstel en welvaart? Niet per se, zegt wijnkenner Harold Hamersma.

“Sinds een jaar of zes staat wijn eindelijk op het lijstje noodzakelijke boodschappen in Nederland; we zien het niet langer als luxeartikel. Gevolg daarvan is dat er ook een brede belangstelling ontstaat voor de betere soorten. Samen met de groeiende populariteit van mousserende wijnen zoals prosecco - toch een beetje the poor man’s champagne - kom je dan al snel uit bij het echte werk.”

    • Diederik van Hoogstraten