Dit is wat je vandaag moet weten

Foto AP

Goedemorgen, NRC Q-lezer. Dit is ons dagoverzicht.

We handelen allemaal op Marktplaats, samen voor meer geld dan de hele economie van sommige landen. NRC Q kreeg voor deze video exclusief toegang tot de big data van Marktplaats, waar zelfs het CBS op aast. Op welk oer-Hollands woord we het meest zoeken? ‘Gratis’.

Ze zijn Frans, zitten overal in Nederland, presenteren vandaag hun jaarverslag en worden rijk van jou: JCDecaux. Het bedrijf is eigenaar van veel bus- en tramhokjes en verkoopt de reclame daarin voor miljoenen. (oh, en je bent voorlopig ook nog niet af van al die reclames op tv)

Wat hebben NRC Q, The Passion, Transavia, het Albert Schweitzer Ziekenhuis en festival Best Kept Secret gemeen? We bieden allemaal een WhatsAppservice aan.

Poldernieuws

Alweer een bouwbedrijf dat worstelt: het FD schrijft dat Aan de Stegge aan de ketting ligt.

FTM over de solvabiliteit van de Rabobank. Daar doet kredietbeoordelaar Moody’s onderzoek naar.

Afgaande op de sterk gestegen champagneverkoop die de Volkskrant onder de loep neemt gaat het best redelijk met Nederland.

While you were sleeping… in the US

McDonald’s wil volgens NPR terrein terug winnen op concurrenten - door antibioticavrije kip te gebruiken.

In New York ontvouwt zich een titanenstrijd, meldt Deadline, tussen schatrijke linkse en rechtse filantropen.

PCWorld bericht dat grote namen van Silicon Valley boete doen omdat ze elkaar de hand boven het hoofd hielden en werknemers benadeelden.

While you were sleeping… in Asia

Wapenhandelaren opgelet: China schroeft het defensiebudget flink op en wil de komende jaren fors investeren, meldt de Financial Times.

Australië kent steeds meer selfies en dat heeft niks met narcistische fotografie te maken. Steeds meer Australiërs regelen hun pensioen zelf, meldt The Wall Street Journal.

Laos staat op het punt om een megadeal met China te sluiten om een spoorweg ter waarde van 7 miljard dollar aan te leggen, aldus de Nikkei Asian Review.

Veel succes vandaag. Dit dagoverzicht versturen we ook iedere ochtend als nieuwsbrief. Interesse? Meld je dan aan en ontvang hem elke dag om 5:30 uur gratis in je mailbox.

    • NRC Q