Clinton vraagt e-mails openbaar te maken

Voormalig president George W. Bush laat iets zien op een tablet aan Hillary Clinton. Foto EPA / Pete Souza

De Amerikaanse oud-minister Hillary Clinton heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken waar zij voor werkte gevraagd haar e-mails openbaar te maken, zo schrijft ze op Twitter. Twee dagen geleden ontstond ophef toen bleek dat Clinton gedurende haar ministerschap een privémailaccount had gebruikt voor overheidszaken.

Twitter avatar HillaryClinton Hillary Clinton I want the public to see my email. I asked State to release them. They said they will review them for release as soon as possible.

Op verzoek van het ministerie heeft de staf van Clinton onlangs tienduizenden oude mails doorgenomen en daarvan 55.000 overgedragen. Inmiddels is ook duidelijk dat Clinton computermail gebruikte vanaf een adres in New York waar familieleden van haar wonen.

Het gebruik van privemail voor officiële correspondentie is tegen de regels en mogelijk zelfs in strijd met federale wetgeving over verslaglegging van correspondentie. Brieven en e-mails van regeringsfunctionarissen moeten volgens de Amerikaanse wet bewaard worden. Zo kunnen ze later geraadpleegd worden door commissies van het Congres, historici en journalisten.

Door onderzoek naar aanval in Benghazi werd bestaan e-mailadres duidelijk

Het bestaan van het persoonlijke mailadres van Hillary Clinton kwam dan ook aan het licht dankzij een commissie van het Huis van Afgevaardigden die onderzoek doet naar de aanval op het Amerikaanse consulaat in het Libische Benghazi, op 11 september 2011, waarbij onder meer de ambassadeur om het leven kwam. De commissie liet gisteravond weten een dagvaarding te sturen waarin ze documenten opeist over de aanval op het Amerikaanse consulaat in het Libische Benghazi in 2012.

Onder de regering van George W. Bush ontstond een schandaal toen bleek dat functionarissen persoonlijke mailaccounts gebruikten om hun correspondentie aan controle te onttrekken.

    • Anouk Eigenraam