Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Holleeder krijgt celstraf voor bedreiging De Vries - 4,5 jaar cel voor bendeleider Danny K.

Willem Holleeder is veroordeeld tot 46 dagen cel voor het bedreigen van misdaadjournalist Peter R. de Vries. Dat heeft de rechtbank in Haarlem vanmiddag geoordeeld. Holleeder werd niet schuldig bevonden aan het afpersen van een vroegere voorman van de Hells Angels.

Willem Holleeder op archiefbeeld.
Willem Holleeder op archiefbeeld. Foto ANP / Robin van Lonkhuijsen

Willem Holleeder gaat opnieuw de cel in. Hij is veroordeeld tot 46 dagen cel voor het bedreigen van misdaadjournalist Peter R. de Vries. Dat heeft de rechtbank in Haarlem vanmiddag geoordeeld. Holleeder werd niet schuldig bevonden aan het afpersen van een vroegere voorman van de Hells Angels, Theo Huisman.

In het zogeheten Andesproces is hoofdverdachte Danny K. veroordeeld tot 4,5 jaar cel voor witwassen en afpersing. K. zette zijn omgeving onder druk om voor hem geld wit te wassen. Hij onderhield deze mensen en zolang hij ze betaalde moesten zij doen wat hij zei. Mede-verdachte Dick V. kreeg 3 jaar cel wegens afpersing en het plegen van geweld. Beiden werden door de rechter schuldig bevonden aan mishandeling van Huisman. Volgens het Openbaar Ministerie was Holleeder betrokken bij het door Danny K. en Dick V. aangevoerde misdaadnetwerk, maar daarvoor vond de rechtbank geen bewijs.

Holleeder moet een deel van zijn eerder opgelegde straf uitzitten, omdat hij nog in proeftijd zat tijdens de bedreiging van De Vries. Het gaat om negentig van de 1095 dagen. Holleeder kwam in januari 2012 voorwaardelijk vrij nadat hij tweederde van zijn straf – negen jaar cel – had uitgezeten. Het is nog niet duidelijk of hij in hoger beroep gaat tegen de uitspraak. De advocaat van Holleeder geeft geen commentaar.

Waar draait het Andes-proces om?

Hoofdverdachte is Danny K., die de leider zou zijn van een netwerk dat in mei 2013 werd ontmanteld. Tegen hem was zesenhalf jaar cel geëist. K. heeft zich volgens justitie onder meer schuldig gemaakt aan witwassen, afpersen en leiding geven aan een criminele organisatie. Hij zou onder meer een slordige 3 miljoen euro bij een ex-vriendin hebben gestald en grote bedragen hebben uitgegeven aan vakanties en auto’s. Tegen de vrouw is twee jaar cel geëist, terwijl twee andere (ex-)vriendinnen enkele maanden cel riskeren.

Een derde ‘grote naam’ in het strafproces, dat voor een groot deel leunt op geheime geluidsopnamen, is beveiliger en kickbokser Dick V. Tegen hem was vierenhalf jaar cel geëist voor zijn rol bij de afpersingen. Volgens justitie is V. medeoprichter van de criminele organisatie rond Danny K. en heeft hij zich schuldig gemaakt aan verscheidene geweldsdelicten, zoals poging tot doodslag en zware mishandeling. Dick V. zit sinds september uit vrije wil in de gevangenis. Rechercheurs waarschuwden hem vorig jaar dat hij op een dodenlijst van Holleeder stond.