Reddingsactie op zee, steeds meer toestroom

Foto AFP

Voor de kust van Italië zijn gisteren en eergisteren 941 migranten gered tijdens zeven afzonderlijke reddingsacties. Tien mensen zijn verdronken. De migranten bevonden zich op vijf motorboten en twee grotere schepen. De overlevenden zijn naar havensteden in Zuid-Italië overgebracht.

De vluchtelingenstroom vanuit Afrika en Arabische Staten naar Italië blijft toenemen, bleek gisteravond uit gegevens van het Europees agentschap voor grensbewaking Frontex. Vorig jaar zijn ongeveer 274.000 mensen illegaal de Europese Unie binnengekomen. Dat was bijna drie keer zoveel als de 100.000 in 2013.

Een woordvoerder noemt de dramatische toestanden in landen als Syrië, Eritrea, Zuid-Soedan en de Democratische Republiek Congo als belangrijkste oorzaak voor de enorme groei. Daarnaast is de situatie in Libië ideaal voor mensensmokkelaars, omdat ze daar ongestraft hun gang kunnen gaan en het land als springplank gebruiken. Vluchtelingen gaan daar voor veel geld aan boord van meestal onveilige schepen van mensenhandelaren.

Sinds 1 januari dit jaar zijn al zeker 69 boten onderschept met ruim 7.800 migranten aan boord. Ter vergelijking: vorig jaar rond deze tijd waren dat zo'n 5.500 migranten. Het aantal migranten dat dit jaar verdronken is, bedraagt nu 300.

    • NRC