Amerikaanse ambassadeur in Zuid-Korea door nationalist aangevallen

Demonstratie in Seoul tegen de jaarlijkse militaire oefeningen van de VS en Zuid-Korea.
Demonstratie in Seoul tegen de jaarlijkse militaire oefeningen van de VS en Zuid-Korea. Foto: ANP/ EPA/JEON HEON-KYUN

De Amerikaanse ambassadeur in Zuid-Korea is tijdens een lezing in Seoul gewond geraakt toen hij door een man met een mes werd aangevallen. De dader is een nationalist die tijdens het incident opriep tot hereniging van Noord- en Zuid-Korea.

De ambassadeur, Mark Lippert, verkeert volgens artsen in stabiele toestand. Hij heeft na een operatie van 2,5 uur tachtig hechtingen in zijn gezicht gekregen. Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft de aanval veroordeeld en de Zuid-Koreaanse president Park Geun-hye spreekt van een ‘aanval op het bondgenootschap tussen Zuid-Korea en de VS’.

Lippert reageerde zelf vandaag op Twitter en zei zich goed te voelen:

Twitter avatar mwlippert Mark Lippert Doing well&in great spirits! Robyn, Sejun, Grigsby & I - deeply moved by the support! Will be back ASAP to advance US-ROK alliance! 같이 갑시다!

Noord-Korea heeft via het staatspersbureau KNCA laten weten dat de ambassadeur zijn ‘verdiende straf’ heeft gekregen voor de militaire oefeningen die de VS in Zuid-Korea houden.

‘Eerdere aanval op een ambassadeur’

De steekpartij vond plaats tijdens een lezing over de herenigingsproblematiek tussen de beide Korea’s, in een cultureel centrum in de Zuid-Koreaanse hoofdstad. Volgens ooggetuigen was de 55-jarige dader gekleed in traditionele Koreaanse kledij en gebruikte hij een fruitmes. Hij handelde alleen.

De dader schreeuwde tijdens de steekpartij dat Noord- en Zuid-Korea herenigd moeten worden. Ook verklaarde hij tegen de ‘oorlogsoefeningen’ van de VS en Zuid-Korea te zijn. De militaire oefeningen die beide landen iedere jaar houden zijn deze week begonnen. Volgens sommige Koreanen is de aanwezigheid van dertigduizend Amerikaanse militairen in Zuid-Korea funest voor een mogelijke hereniging. De twee landen zijn officieel nog steeds in oorlog met elkaar.

AP meldt op basis van bronnen bij de politie dat de man in 2010 voor een vergelijkbaar incident is gearresteerd. Toen probeerde hij met een stuk beton de ambassadeur van Japan te aan te vallen. Aanleiding was een ruzie tussen de twee landen over een aantal eilanden. De man kreeg voor de poging een voorwaardelijke gevangenisstraf.