Alleen nog antibioticavrije kippen in McNuggets - grotendeels dan

Foto AFP

Wat gebeurde er in de VS terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

Goed voor het dier, de mens en ook de concurrentiepositie: gebruik dieren die zonder antibiotica zijn opgevoed voor vleesproducten. Net als sommige concurrenten heeft McDonald’s dit ontdekt, en dus wordt de kip voor McNuggets en broodjes-kippenvlees bevrijd van antibiotica.

Althans, de antibiotica die mensen ook toegediend krijgen. Doordat ‘voedseldieren’ diezelfde middelen in zich hebben, worden bacteriën sneller resistent, zodat de antibiotica minder goed werkt voor mensen. De federale voedingsdienst FDA oefent al jaren druk uit op vleesproducenten om het gebruik van antibiotica in te perken.

McDonald’s volgt die lijn nu in de 14.000 Amerikaanse fastfoodvestigingen. Kleinere branchegenoten als Chipotle en Panera zijn er al lang mee gestopt. Ook de populaire keten Chick-fil-A kondigde vorig jaar van de antibiotica af te willen.

Jon Stewart observeert:

Twitter avatar TheDailyShow The Daily Show #TDSBreakingNews McDonalds to stop serving chicken treated with antibiotics. Chickens treated with antibiotics forced to eat at Burger King.

Voor 100 miljoen je naam op die gevel

Wat doe je als Zeer Rijke met je geld? Veel Amerikanen kopen invloed en invloed betekent soms: je naam op de gevel van een theater. Zo komt het dat cultureel centrum Lincoln Center straks een David Geffen Hall zal hebben: deze schatrijke, linkse zakenman en filantroop doneert 100 miljoen dollar en krijgt daar het naamrecht voor terug.

Het leuke, zoals Deadline opmerkt, is dat Lincoln Center zo een strijdtoneel begint to worden van conservatief versus progressief. Want het ballettheater aan de overkant draagt de naam van David Koch, de nog rijkere conservatieve activist en filantroop.

“Noem ze de Duellerende Daves. Ze halen misschien geen pistolen tevoorschijn, maar de ultraconservatieve David Koch zal binnenkort rechtstreeks naar het koppige gezicht van de linkse David Geffen kijken.”

Silicon Valley doet boete voor stiekem gedoe

‘Substantieel’: dat is één manier om de schikking van 415 miljoen dollar te omschrijven tussen enerzijds Google, Apple, Intel en Adobe - en anderzijds de eisers in een groepsrechtszaak. Maar als je beseft dat dit bedrag gedeeld moet worden door 64 duizend?

Het bedrag van bijna 6500 dollar per persoon (5670 euro) krijgen de klagende werknemers omdat de grote tech-bedrijven van Silicon Valley onderling afspraken zouden hebben gemaakt om geen ‘talent’ bij elkaar weg te pikken.

“Dat hield de lonen laag en beperkte hun vermogen om nieuwe banen te zoeken.”

(Aldus PC World.) De rechter vond het schikkingsbedrag niet slecht. Een slepende, ingewikkelde rechtszaak had namelijk ook een heel ander resultaat kunnen opleveren: geen cent.

    • Diederik van Hoogstraten