Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Agent in Ferguson ontslagen na bewijs van racisme

Demonstranten discussiëren met een agent in Ferguson nadat gisteren het rapport over raciale misstanden in de voorstad van St. Louis in de staat Missouri openbaar werd gemaakt.
Demonstranten discussiëren met een agent in Ferguson nadat gisteren het rapport over raciale misstanden in de voorstad van St. Louis in de staat Missouri openbaar werd gemaakt. Foto AP/Charles Rex Arbogast

De Amerikaanse stad Ferguson heeft een agent ontslagen en twee anderen met verlof gestuurd nadat bleek dat ze racistische opmerkingen hadden gemaakt in interne e-mails. Dat heeft burgemeester James Knowles van de stad in de staat Missouri gezegd. Gisteren werd een onderzoeksrapport naar raciale vooringenomenheid in Ferguson gepubliceerd.

In een van de e-mails zou een agent geschreven hebben dat de ambtstermijn van president Barack Obama niet lang meer zou duren, “want welke zwarte heeft nu vier jaar dezelfde baan.” Het onderzoek werd ingesteld door het ministerie van Justitie nadat de blanke agent Darren Wilson in augustus vorig jaar de onbewapende zwarte tiener Michael Brown doodschoot. “Laat me duidelijk zijn”, zei Knowles over de e-mails tijdens een persconferentie:

“Dit gedrag wordt niet getolereerd in het politiekorps van Ferguson of welk ander departement van Ferguson dan ook.”

Agenten, gevangenis en rechtbank schuldig aan racisme

Het politiekorps van de stad ligt zwaar onder vuur na het uitkomen van het onderzoeksrapport. Daarin staat dat agenten stelselmatig de grondwet en federale weten overtreden door raciaal vooringenomen te zijn en te stereotyperen. Zo zouden agenten zonder redelijke grond mensen aanhouden en arresteren en daarbij disproportioneel veel buitensporig geweld gebruiken. 93 procent van de arrestanten zou zwart zijn geweest. Ook bij de gevangenis en de rechtbank zijn raciale misstanden geconstateerd.

De burgemeester van de voorstad van St. Louis gaf gisteren aan drie nieuwe agenten aan te nemen om de “diversiteit te vergroten”. Ten tijde van het schietincident waarbij Brown overleed waren slechts drie van de 53 agenten zwart, terwijl 67 procent van de bevolking zwart is. Ook wil de burgemeester trainingen voor agenten verbeteren. Zo experimenteerden agenten vorige maand met niet-dodelijke wapens.

Wilson niet vervolgd

Gisteren werd ook bekend dat agent Wilson niet wordt vervolgd door het Amerikaanse ministerie van Justitie. Er zou te weinig bewijs zijn om zijn verklaring - dat hij werd aangevallen en dat Brown zijn dienstwapen probeerde te pakken - in twijfel te trekken. Eerder besloot de jury van de rechtbank in Missouri ook al af te zien van vervolging. Dat leidde destijds tot rellen in Ferguson.

Lees ook in nrc.next: Er is een oplossing voor het politieracisme in de VS (€).