Advocaat Cees H. zegt dat bedrag van 4,7 miljoen gulden klopt

Volgens Jan-Hein Kuijpers, de advocaat van crimineel Cees H., klopt het bedrag van 4,7 miljoen gulden dat justitie volgens Nieuwsuur in 2000 zou hebben overgemaakt aan de crimineel. De advocaat zei gisteren in het tv-programma Pauw dat hij een bonnetje heeft waarop het exacte bedrag staat, maar dat van zijn cliënt niet openbaar mag maken.

Minister Ivo Opstelten van Justitie (VVD) vorig jaar tijdens een debat over de 'Teevendeal'.
Minister Ivo Opstelten van Justitie (VVD) vorig jaar tijdens een debat over de 'Teevendeal'. Foto ANP/Martijn Beekman

Volgens Jan-Hein Kuijpers, de advocaat van crimineel Cees H., klopt het bedrag van 4,7 miljoen gulden dat justitie volgens het tv-programma Nieuwsuur in 2000 zou hebben overgemaakt aan de crimineel. Dat zei de advocaat gisteren in het tv-programma Pauw. Kuijpers heeft naar eigen zeggen een bonnetje waarop het exacte bedrag staat, maar mag dat van zijn cliënt niet openbaar maken.

Gisteren onthulde Nieuwsuur dat het documenten had ingezien waaruit blijkt dat toenmalig officier van justitie Fred Teeven - nu staatssecretaris van Veiligheid en Justitie - een deal sloot met crimineel Cees H.. Minister Ivo Opstelten van Justitie (VVD) had het bestaan van die documenten eerder ontkend. Volgens hem waren de bonnetjes wegens verlopen bewaartermijnen en systeemveranderingen onvindbaar geworden, concludeerde hij na onderzoek van het Openbaar Ministerie. Nu blijkt dat diverse mensen binnen het OM en op het departement hiervan wisten.

Meer geld dan verteld

Teeven sloot in 2000 een deal met H. over het vermogen van de crimineel. In ruil voor een boete van 750.000 gulden zou het OM verder afzien van de jacht op het geld van de veroordeelde hasjhandelaar. Opstelten, nu politiek verantwoordelijk voor het optreden van Teeven destijds, zei vorig jaar dat er hoogstens 1,25 miljoen gulden aan belastingvrij geld zou zijn overgemaakt. De minister schatte het totale vermogen van Cees H. op twee miljoen gulden. Later zei Opstelten niet te weten om hoeveel geld het ging.

Advocaat Jan-Hein Kuijpers zei echter vorig jaar al dat zijn cliënt zo’n vijf tot zes miljoen gulden aan de deal zou hebben overgehouden. Ook de voormalige advocaat van H., Piet Doedens, heeft gezegd dat het om een aanzienlijk hoger bedrag zou gaan. Als blijkt dat het om 4,7 miljoen gaat wordt de rechtmatigheid van de deal van Teeven in twijfel getrokken, omdat hij in 2000 van het College van procureurs-generaal slechts toestemming had gekregen voor een deal van twee miljoen gulden.

In kringen van het departement wordt gezegd dat het bedrag van 4,7 miljoen is ontstaan door rente op de bevroren Luxemburgse rekening van Cees H.. De rekening, met daarop een bedrag van ruim 2 miljoen gulden, werd in 1993 bevroren. Justitie had destijds te weinig bewijs dat het hier drugsgeld betrof om het geld te vorderen. In de acht jaar erna - tot 2001 - groeide het bedrag dankzij een rente van een kleine 9 procent uit tot een som van 4,7 miljoen gulden.

Politieke gevolgen

De uitkomst van de ‘Teevendeal’ heeft mogelijk politieke gevolgen voor Opstelten en Teeven omdat zij de Tweede Kamer onjuist geïnformeerd zouden hebben, mochten de bedragen van Nieuwsuur kloppen. De oppositiepartijen CDA, D66, SP en ChristenUnie houden hier rekening mee en hebben een debat aangevraagd. GroenLinks wil een parlementair onderzoek naar de zaak.

Regeringspartij PvdA heeft laten weten een brief van Opstelten te willen over de beschuldigingen. De eigen partij van Opstelten, de VVD, heeft niet gereageerd. Gisteren ontkende het ministerie van Justitie de Kamer onjuist te hebben geïnformeerd.

Twitter avatar VenJnieuws Veiligheid&Justitie Reactie op berichtgeving NOS Journaal en Nieuwsuur over zaak Cees H. http://t.co/Fbdj5EEQuB

Vorig jaar moest Opstelten zich ook al verantwoorden tegenover de Tweede Kamer over de deal die Teeven in 2000 sloot.