Aantal boekwinkels in Nederland drastisch gedaald

Een klant neus rond in de Amsterdamse vestiging van De Slegte. De zaak is een van de vele boekhandels die de afgelopen jaren de deuren sloot. (Foto ANP)

Het aantal boekwinkels in Nederland is in zeven jaar tijd met 20 procent gedaald. Dat laten cijfers van het CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek) zien.

In 2007 waren er nog bijna 1000 boekwinkels in Nederland, in 2014 waren het er nog maar bijna 800.

Een verklaring hiervoor ligt voor de hand:

“Net zoals bij veel andere branches hebben technologische ontwikkelingen als het online winkelen en ebooks hun invloed op het aantal winkels”

, zo schrijft het CBS.

Online loopt het aantal klanten alleen maar op:

“Zo steeg het aantal internetgebruikers dat weleens online een boek, krant of tijdschrift koopt in de periode 2007 en 2013 met ruim een kwart.”

Per hoofd van de bevolking heeft de provincie Friesland de meeste boekwinkels. Er zijn 7 boekwinkels per 100 000 inwoners beschikbaar. Limburg telt nog geen 3 boekwinkels per 100 000 inwoners en is daarmee de provincie met de minste boekwinkels per inwoner. In absolute zin zijn de meeste boekwinkels te vinden in Zuid-Holland (175).

Ook de omzet van de boekwinkel daalt. De boekwinkels realiseerden in 2014 een netto-omzet van ongeveer 400 miljoen euro. Dat is 20 procent minder dan in 2012. Toen ging nog voor een half miljard euro over de toonbank.