Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Cultuur

Zo maak je een goede sollicitatievideo (en zo niet)

Foto iStock

Geen ellenlange sollicitatiebrieven, geen gortdroge cv’s: gewoon in vijftien seconden een sollicitatieselfie filmen en klaar ben je. Steeds meer bedrijven experimenteren ermee: Coca-Cola, H&M, McDonald’s.

Veel beeld, weinig tekst – wat dat betreft lijkt de sollicitatievideo op Tinder. En dat is tegelijkertijd doodeng. Je geeft jezelf genadeloos bloot. Wat als je gedroomde werkgever je afrekent op je uiterlijk of je stem? Bovendien: wat heb ik in mijn geval als schrijvend journalist aan zo’n video? Ik wil worden beoordeeld op hoe ik schrijf, niet op hoe mijn haar zit.

Loopbaanspecialist Aaltje Vincent:

“Uiteindelijk wordt iedereen op zijn eerste indruk en verschijning beoordeeld, of je nou wilt of niet. Het voordeel van een video is dat je tenminste nog even kunt oefenen voor je hem opstuurt.”

Is het insturen van video’s dan het solliciteren van de toekomst? Håcan Andersson van H&M: “Bij ons gaat het vooralsnog om enkele tests, waarbij we met mogelijke kandidaten video-interviews afnemen.” Ook volgens Vincent is het te voorbarig om van een hype te spreken. “Vooral voor banen waarin opleiding en werkervaring minder zwaar wegen, kunnen video’s een goede selectiemethode vormen.”

Dit is mijn eigen video…

Maar toch, het gebeurt steeds vaker. Tijd om de proef op de som te nemen. Als ‘doelwit’ kies ik National Geographic – voor mij een gedroomde opdrachtgever. Als ik ze per mail een voorstel voor een artikel doe en dit filmpje meestuur, zou dat helpen?

Na een paar pogingen (gestotter, gegiechel) krijg ik een lamme arm van het filmen en stuur ik mijn filmpje op. Niet direct naar National Geographic, maar naar Aaltje Vincent, videomarketingspecialist Theo de Kleijn en Menno Haanstra, die onder de noemer ZIEME Video persoonlijke sollicitatiefilmpjes voor werkzoekenden maakt. Wat vinden zij ervan?

…dit is de beoordeling…

Aaltje Vincent:

“Mooie intro, maar wat ik mis zijn de namen van andere media waarvoor je werkt: NRC, Vroege Vogels. Externe autoriteit is belangrijk. Je benadrukt in je film de overeenkomsten tussen jou en National Geographic, dat schept een band. Ook je uitstraling is goed, leuke achtergrond, vrolijke sjaal. Je oogt puur natuur, en dat past bij het werk dat je zoekt. Er verzorgd uitzien, dat is cruciaal. Zorg ervoor dat je snel met de deur in huis valt: waarom wil jij zo graag voor dit bedrijf werken, en wat maakt jou zo’n geschikte kandidaat?”

Theo de Kleijn:

“Je komt ontspannen, spontaan over, en je bent goed te verstaan – dat is positief. Maar er zijn ook dingen die beter kunnen. Kijk bijvoorbeeld recht in de camera, dan wordt de video nog persoonlijker. En gebruik een statief voor stabiel beeld, nu is het erg schokkerig. Dat komt wat slordig over. Het kan helpen om je verhaal met beeldmateriaal te ondersteunen, foto’s bijvoorbeeld – dan laat je zien dat je echt je best doet.”

Menno Haanstra:

“Het is belangrijk dat een sollicitatiefilmpje iets toont wat je niet kunt laten zien in je brief of cv. Dan heb ik het vooral over uitstraling en motivatie. Bij jou zie ik die heel duidelijk. Je oogt bescheiden, enthousiast, kordaat en zelfverzekerd.”

…en dit ga ik ermee doen

Ik ga de video in ieder geval naar National Geographic Sturen, niet geschoten is altijd mis. Als dat niet lukt? Dan kan ik altijd nog solliciteren naar de functie van barvrouw bij disco Tropics in Lloret de Mar.