World Press Photo diskwalificeert winnaar om serie over Charleroi

Juryvoorzitter Michele McNally en algemeen directeur Lars Boering van World Press Photo maken de winnaars bekend. Twee weken later moet een Italiaan zijn prijs inleveren.
Juryvoorzitter Michele McNally en algemeen directeur Lars Boering van World Press Photo maken de winnaars bekend. Twee weken later moet een Italiaan zijn prijs inleveren. Foto ANP / Remko de Waal

De Italiaanse fotograaf Giovanni Troilo moet de prijs die hij won bij de World Press Photo weer inleveren. Hij heeft zich niet aan de regels van de wedstrijd gehouden, zo maakte de jury vanavond bekend. Troilo won een prijs voor zijn fotoserie over de Belgische stad Charleroi, maar maakte een van zijn foto’s elders.

De fotoreeks van Troilo lag al langer onder vuur, ook door de burgemeester van de Belgische industriestad. Die stelde in een brief aan de jury van de World Press Photo dat de fotograaf zijn beelden had geënsceneerd. Hij sprak daarbij van een “vervalsing van de werkelijkheid die nadelig is voor de stad”.

Twitter avatar WorldPressPhoto World Press Photo PRESS RELEASE: World Press Photo withdraws award for Giovanni Troilo’s Charleroi story http://t.co/DFbWQaVuOA

Gemaakt in Molenbeek

De jury besloot daarop een onderzoek in te stellen naar de reeks. In een telefoongesprek met de organisatie bekende Troilo dat een van de foto´s niet in Charleroi is gemaakt, maar in het plaatsje Molenbeek, vlak bij Brussel. De jury besloot hem daarop te diskwalificeren.

De prijs voor beste foto gaat nu naar de fotograaf die aanvankelijk de tweede prijs had gekregen. De prijzen voor World Press Photo 2014 werden twee weken geleden uitgereikt. De prijs voor beste foto ging naar de Deen Mads Nissen, voor een foto van twee homoseksuele geliefden die een intiem moment delen in Sint-Petersburg.