Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Cultuur

Wij, rechters, willen een wet die verplichte anticonceptie mogelijk maakt

Verschillende soorten spiraaltjes.
Verschillende soorten spiraaltjes. Foto: Koen Suyk/ANP

Alle reden om met de belangen van een kind reeds vóór verwekking rekening te houden, betogen de rechters Cees de Groot en Paul Vlaardingerbroek.

Er is veel kritiek op verplichte anticonceptie voor mensen die beter geen kinderen kunnen krijgen. Maar daarbij blijft onbeantwoord hoe dan handelend moet worden opgetreden in die heel concrete situaties, waar iedereen het er over eens kan zijn, dat daar nu verder echt geen kinderen meer zouden moeten komen. Denk aan Rotterdam. Daar zijn nu tien gezinnen bekend, waarbij het onbelemmerd laten voortduren van het risico van weer een zwangerschap volgens ‘iedereen’ (hulpverlener, huisarts, psychiater, politie) een zichzelf voltrekkend rampscenario is.

Bij een moeder met een schizofrene stoornis zijn eerder twee kinderen, beiden van onbekend gebleven verwekkers, kort na hun geboorte door de kinderrechter uit huis geplaatst. De vrouw bleek niet in staat enige praktische zorg aan de kinderen te geven. De uithuisplaatsingen lieten de moeder onbewogen. Aandacht voor de kinderen ontbrak bij haar. Zij kon hen totaal niet verzorgen door haar stoornis. Daarna werd de vrouw weer zwanger van een onbekende verwekker. De behandelend gynaecoloog en psychiater boden haar aan om na dit derde kind een vorm van anticonceptie toe te passen. De vrouw sloeg het aanbod af. Ze gaf als reden, ook tegenover de rechtbank: „Ik wil zo snel mogelijk weer zwanger worden. Ik ben prostituee en mijn bezoekers kicken op seks met een duidelijk zichtbaar zwangere vrouw. Het gaat mij niet om het krijgen van een kind. Dat mogen jullie ergens plaatsen.”

Ik dacht als rechter met een unieke casus te maken te hebben. Maar een psychiater uit de verslavingszorg deelde mee dat dit in de kring van verslaafde prostituees met psychiatrische problematiek een bekende situatie is, waartegen behandelaren wel zouden willen maar niet kunnen optreden. Het derde kind is ook uit huis geplaatst en het is nu dus lijdelijk wachten op een volgende zwangerschap. Mag dit gevaar in een dergelijk geval door verplichte anticonceptie worden tegengegaan of niet?

Lees verder in NRC Handelsblad: ‘Wij rechters willen een wet tot verplichte anticonceptie’ (€)