Warm fruit in een crème van kokosmelk

illustratie jet peters

Pascal Naessens schrijft in Puur eten dat ze verslaafd is aan fruit. Ze haalt met gemak zeven stuks fruit en groente of meer per dag. Haar lievelingsontbijt is een grote kom seizoensfruit, gemengd met een paar lepels kokosmelk en een handje zaden.

Nu is in de zomer zo’n kom rijp en sappig fruit wel aantrekkelijk, maar in de winter is het de vraag of je ’s ochtends trek hebt in zo’n koude, natte hap. Voor wie liever iets warms eet, geeft Naessens dit recept: een ovenschoteltje van fruit, kokosmelk en amandelschaafsel. Een soort ontbijtclafoutis dus.

Ik probeerde het uit met (ontdooide) bramen uit de diepvries. Naessens raadt dikke kokosmelk aan, zoals van het Belgische merk Delhaize. In Nederland verkopen de meeste supermarkten maar één soort kokosmelk, waarin als je mazzel hebt het dikkere, vettere deel bovenop drijft. Als je zo’n blikje voorzichtig opendraait, kun je dat dikke deel eruit lepelen.

Gemengd met de eierdooiers zag het er veelbelovend lobbig uit. Maar ondanks een langere baktijd van 20 minuten wilde het mengsel niet voldoende stollen. Eerder was het een soort soepje van kokosmelk met wat bramen erdoor. Ik zou er een extra heel ei in doen. Het was namelijk best lekker.