Adriaan van Dis gaat in Israël wonen

Adriaan van Dis in 2012. Foto ANP/ILVY NJIOKIKTJIEN

Adriaan van Dis verhuist in 2016 voor zes maanden naar Israël. Voor het nieuwe televisieprogramma Standplaats zonder standpunt wil de schrijver en televisiemaker het dagelijks leven in Jeruzalem onderzoeken.

Van Dis: „Het zal gaan over iemand die probeert open te staan voor een land waar de hooggestemde idealen onder druk staan. Mijn generatie was enorm uitgesproken vóór Israël. Waarom? Ik wil mijn band en betrokkenheid met het land onderzoeken.”

Van Dis wil buiten zijn veilige omgeving stappen. „Dat is een sociale kring die elke dag NRC Handelsblad leest. Ik wil dansen met andersdenkenden.”

Berichtgeving over Israël staat garant voor kritiek. Hoe denkt de auteur daarmee om te gaan? „Ik werk niet als journalist, maar wil als buitenstaander een integer verhaal vertellen. Wat mensen daarvan vinden hoor ik liever achteraf.”

Van Dis zal zich tussen de nieuwe en oude stad vestigen, en het land bereizen. „Ik ga niet zitten duimendraaien. Ik ga liberalen spreken die mij het complexe Israël uitleggen, maar ook aankloppen bij orthodoxen, Russische immigranten en Amerikaanse Joden.” Misschien dat de auteur een taalcursus neemt, maar „gelukkig spreken de meesten Engels.”

Van Dis maakte in 2008 al de documentaireserie Van Dis in Afrika (VPRO), waarmee hij de Zilveren Nipkowschijf won. In 2012 volgde Van Dis in Indonesië (VPRO). Of zijn televisieproject in Israël vergelijkbaar wordt, kan Van Dis niet zeggen. „Ik hoop het niet. Hoe minder pretenties ik heb, hoe beter.”

De VPRO zendt het programma in het voorjaar van 2017 uit.

    • Menno Sedee